Fædrelandsvennen

– Gode målvakter er gode forbilder

- METTE BUGGE

Norges målvaktspa­r blir regnet som verdens beste. Forklaring­en synes enkel.

Når Kari Aalvik Grimsbø (32) og Katrine Lunde (37) løper inn i Vm-hallen for å møte Ungarn lørdag kveld, vet motspiller­ne at Norge får en vegg i mål. Grimsbø er den mest meritterte spilleren på landslaget, med 9 (!) EM-, VM- og Ol-gull. Den fem år eldre makkeren er ikke saerlig dårligere med 7.

Begge er blitt kåret til de beste målvaktene i ulike mesterskap, og har nøkkelroll­er i et lag som satser mot Norges fjerde Vm-gull.

Under pressemøte­t på spillerhot­ellet i Stuttgart i går hadde de senkede skuldre og godt humør. Begge vet at deres innsats ikke bare betyr noe for Vm-laget, men alle små og litt større målvakter som kommer etter dem.

For det er nettopp der nøkkelen ligger, mener tidligere landslagsm­ålvakt Jeanette Nilsen, som jobber i Norges Håndballfo­rbund.

– Gode målvakter blir gode forbilder. Dermed fortsetter en kultur som har vart i mange år. Norge har alltid sterke typer på den plassen. De unge ser at alt er mulig, sier hun.

45-åringen sto selv på landslaget i fire år og fikk med seg blant annet VM- og Em-gull. Hun er glad for at keeperne får oppfølging når de kommer på landslaget, fordi hun tror at mange unge blir neglisjert i klubbene.

– De tar seg fram selv, ikke på grunn av, men på tross av. Jeg tror de ofte står mye alene som unge, uten veiledning.

Hun mener at de selv blir nødt til å finne ut av ting, noe som igjen medfører en spesiell tøffhet.

– Trolig må man vaere en egen type for å velge å få mange, harde skudd på seg.

Nilsen skal dra til VM 9. desember sammen med alle landslagst­renerne for yngre lag.

Selv hjelper hun både målvakter og utespiller­e på trenerside­n i Raelingen i 1. divisjon.

45-åringen hadde selv Kjerstin Andersen som forbilde, telemarkin­gen som var en av målvaktene som sto bak forsvaret da Norge tok den første medaljen, Vm-bronsen i 1986.

Landslaget har siden det første VM i 1971, hatt målvakter på et høyt nivå.

Katrine Lunde er enig i at keepere kan vaere spesielle. Selv valgte hun å gå i mål som 12-13-åring.

– Jeg minnes at jeg var den eneste som ville det, men alle ville, påstår søsteren min. Landslaget jobber med at keeperne er viktige og en stor del av laget. Det settes krav til at det på landslag skal vaere målvaktstr­enere. Hvis landslagsk­eeperne blir gode, ser de yngre keeperne det. Vi kom- mer også innom og trener yngre landslag og lag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Katrine Lunde vant sitt første mesterskap­sgull allerede i EM i 2004.
FOTO: NTB SCANPIX Katrine Lunde vant sitt første mesterskap­sgull allerede i EM i 2004.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Katrine Lunde er på plass på Vm-hotellet litt utenfor Stuttgart. De er lettere nervøse foran åpningskam­pen, men slik skal det vaere.
FOTO: NTB SCANPIX Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Katrine Lunde er på plass på Vm-hotellet litt utenfor Stuttgart. De er lettere nervøse foran åpningskam­pen, men slik skal det vaere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway