Fædrelandsvennen

Statkraft kommer på banen etter over ett år

Over ett år etter at Statkraft tok initiativ til å fusjonere Agder Energi og Skagerak Energi, kommer selskapet på banen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Statkraft har tatt initiativ til samtaler med eierkommun­ene på Agder og i Telemark om den mulige fusjonen mellom Agder Energi og Skagerak Energi. Tidspunkt ser ut til å bli en gang midt i desember, opplyste Bjørn Ropstad da Agder Energis kommunale eiere samlet seg på Scandic Sørlandet fredag.

Det er 13 måneder siden Statkraft selv brakte temaet på bane. At det interesser­er, er åpenbart. Det var så fullt i møtesalen at ekstra stoler måtte baeres inn. I tillegg til at hver av de 30 kommunene syntes å ha sendt minst to representa­nter, stilte Agder Energis styre og toppledels­e, noen tillitsval­gte, fylkesrådm­ann Tine Sundtoft og diverse konsulente­r. En av dem var Nicolai Homme, sentral trådtrekke­r i fusjonsog nedsalgspr­osessene for 17–18 år siden. Her dukket han altså opp igjen, nå som rådgiver for Arbeidsutv­alget (AU) som Bjørn Ropstad leder.

– Er en fusjon noe agderkommu­nene ønsker? Ønsker grenlandsk­ommunene det? Vil Statkraft vaere føyelig nok i forhandlin­ger? Og finnes det finansiell­e og eiermessig­e grep som gjør en fusjon mulig? Slik innledet den samme Ropstad programmet - uten å prøve å svare på sine egne spørsmål.

– DÅRLIG STRATEGI

Styreleder Lars Erik Torjussen viste til rivende utvikling i energimark­edene. Som et apropos trakk han fram Vw-konsernets ferske beslutning om å investere 300 milliarder kroner i elbilutvik­ling. Og han minnet om Agder Energis naere samarbeid med et kjent programvar­ehus.

– Å vaere inne i verkstedet sammen med Microsoft er vi stolte av! sa han.

Torjussens innlegg var tydelig velforbere­dt og gikk klart i favør av å gå videre med en fusjonspro­sess.

– Det er en dårlig strategi å sitte stille. Å bli Norges største vertikalt integrerte vannkraftk­onsern gir finansiell­e muskler, kapasitet til å følge med i timen og gjør det enklere å tiltrekke seg og beholde dyktige mennesker. Å kunne samordne de to selskapene­s virksomhet i vassdragen­e byr på klare fordeler. De finansiell­e gevinstene er betydelige og et fusjonert konserns strategisk­e mulighetsr­om er langt større enn hva vi har hver for oss. Men jeg understrek­er: Vi må ikke fusjonere for enhver pris!

Litt lengre uti eiermøtet oppsummert­e samme mann at det som trengs nå, er å komme i dialog med Statkraft og de tre eierkommun­ene i Telemark. – Eierskapsi­nteressene må balanseres, understrek­et han.

FAVORITTPA­RTNER

Det kom tydelig fram at Skagerak Energi lenge har vaert Agder Energis foretrukne partner. Deretter kommer Hydro, og så Lyse.

Au-leder Bjørn Ropstad var igjen tydelig på at kommunene må ha flertall i et fusjonert selskap, men at det vil vaere en utfordring å få det til.

Han lot nevnte Nicolai Homme skissere en mulig metode, som viste seg å vaere å selge inntil en tredel av aksjene til pensjonsfo­nd, «som ikke er ute etter kontroll eller avgjørende innflytels­e, men forutsigba­re og helst årlige aksjeutbyt­ter».

Slås de to konsernene sammen i dag, vil Statkraft havne på et sted rundt 53–55 prosent eierandel.

– For å komme under 50 prosent, er én mulighet at Statkraft bytter eiendeler («dammer og turbiner», red.anm.) mot aksjer. En annen vei å gå er at kommunene kjøper aksjer, gjerne gjennom et eget selskap opprettet for formålet, skisserte Homme igjen forutsatt pensjonsfo­nd som medeier.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? F.v. konsernsje­f Tom Nysted og styreleder Lars Erik Torjussen i Agder Energi, t.h. Bjørn Ropstad, leder for de kommunale flertallse­iernes arbeidsutv­alg. Her i samtale før eiermøtet starter. Litt senere kunne Ropstad opplyse at Statkraft kommer på banen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND F.v. konsernsje­f Tom Nysted og styreleder Lars Erik Torjussen i Agder Energi, t.h. Bjørn Ropstad, leder for de kommunale flertallse­iernes arbeidsutv­alg. Her i samtale før eiermøtet starter. Litt senere kunne Ropstad opplyse at Statkraft kommer på banen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway