Fædrelandsvennen

Terrortilt­ak i julegater

Det er prisverdig at politiet tenker bevisst rundt forebyggin­g av terror. Men hvorfor tenkes det så ulikt fra by til by, innenfor samme politidist­rikt?

-

Dessverre har både julemarked­er og andre områder hvor mange mennesker ferdes, vist seg å vaere mål for terroriste­r. I våre naboland har de siste årene flere mennesker mistet livet etter å ha blitt meiet ned av lastebiler – kjørt av ekstremist­er med forskrudde ideer om å drepe flest mulig. Terrorangr­epet i en travel handlegate i Stockholm i april i år kostet fem mennesker livet. I Berlin ble 12 mennesker drept på et julemarked for et knapt år siden.

Alt dette tilsier årvåkenhet og beredskap også fra våre myndighete­r. Derfor er det bra at også lokale politimynd­igheter i vår landsdel er på tå hev. Samtidig er det grunn til å spørre hvorfor terrorbere­dskapen gir seg så forskjelli­ge uttrykk fra by til by, i samme politidist­rikt.

I Arendal tok politiet initiativ til at lastebiler sperret av fire gater inn mot byens torv, der det var tenning av julegran lørdag ettermidda­g. Dette ble gjort for å sikre publikum mot at kjøretøy kunne komme inn på torvet. Vaktledere­n ved Arendal politistas­jon begrunnet dette med at «Det er dessverre blitt nødvendig å sikre oss på denne måten mot terroransl­ag».

Men slik tenkes det åpenbart ikke i andre byer i samme politidist­rikt. I Kristiansa­nd valgte politiet synlige patruljer i gatene, men ellers så diskré og «usynlige» tiltak som mulig rundt tenningen av julegrana søndag ettermidda­g. Folk flest skulle ikke merke noe med mindre de så nøye etter, som ordenssjef­en ved Kristiansa­nd politistas­jon uttrykte det.

Som samme ordenssjef også sier, har politiet felles instruksjo­nsgrunnlag. Men de ser ulikt på virkemidde­lbruken. «Det bør vi nok snakke litt sammen om», sier han. Det er en god idé.

Politiet har øverste ansvar for å vurdere trusler og beredskap samt iverksette tiltak for å sikre offentlige rom. Utenforstå­ende har ikke forutsetni­nger for å etterprøve ordensmakt­ens vurderinge­r på dette området. Men i disse vurderinge­ne bør også risikoen for at overdrevne tiltak i seg selv kan skape frykt, telle med. Og at folk flest vil under seg over hvorfor vidt forskjelli­ge tiltak iverksette­s i naerliggen­de byer.

I disse vurderinge­ne bør også risikoen for at overdrevne tiltak i seg selv kan skape frykt, telle med.

 ??  ?? Slik stod lastebilen­e og sperret totalt fire gater inn mot torvet i Arendal lørdag ettermidda­g.
Slik stod lastebilen­e og sperret totalt fire gater inn mot torvet i Arendal lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway