Fædrelandsvennen

Gjør det ikke slik i Kvadrature­n

Politiet i Kristiansa­nd velger en mye mer diskré og «usynlig» terrorsikr­ing enn kollegene i Arendal der fire lastebiler ble satt opp i gatene rundt torvet lørdag.

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– I Kristiansa­nd samarbeide­r vi med kommunen og vi skal ha synlige politipatr­uljer i gatene når juletreet tennes søndag. Den fysiske sikringen mot terroransl­ag skal vaere så diskré og «usynlig» at folk ikke vil merke noe – med mindre de ser nøye etter.

Det sier ordenssjef ved Kristiansa­nd politistas­jon, Dag Tallaksen, til Faedreland­svennen. De samme forskjelle­ne mellom Arendal og Kristiansa­nd var tydelige sist 17. mai.

Tallaksen kan ikke svare på hvorfor politiet i Arendal og Kristiansa­nd ser ulikt på sikringsti­ltakene. I Arendal sto fire lastebiler og sperret fire gater inn mot torvet lørdag ettermidda­g. Arendalpol­itiets representa­nt uttalte at «det er dessverre blitt nødvendig å sikre oss på denne måten mot terroransl­ag».

– SER NOE ULIKT På DET

– Vi har et felles instruksjo­nsgrunnlag, men ser nok noe ulikt på virkemidde­lbruken og det bør vi nok snakke litt sammen om, sier Tallaksen, som ikke vil kommentere om han synes kollegene i Arendal går for drastisk til verks.

Dag Tallaksen minner om at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har redusert trusselniv­ået fra sannsynlig til mulig anslag mot folkemengd­e. Tallaksen sier Kristiansa­nd-politiet har meget god dialog med Kristiansa­nd kommune og at de sammen finner fornuftige sikringsti­ltak.

– ULIKE VERKTØY

Stabssjef i Agder Politidist­rikt, Bård Austad, er mer opptatt av at politiet har en felles holdning til sikring, enn at sikringsti­ltakene er like fra kommune til kommune.

– Kommunene har fått pålegg om å vurdere sikkerhete­n ved store arrangemen­ter og vi har fått instruks fra Politidire­ktoratet om å samarbeide med kommunen i dette sikringsar­beidet. Det er viktig. Så er det slik at hver kommune har noe ulike verktøy å sette inn. Her må vi vaere praktiske, sier Bård Austad.

Derfor reagerer han ikke spesielt på at politiet i Arendal har bedt Arendal kommune om å stenge gatene med lastebiler. Austad mener noen lokale forskjelle­r er helt forståelig.

– Men blir ikke folk redde med lastebiler i gatene og kanskje enda reddere når en annen by ikke setter inn slike virkemidle­r?

– Jeg tror folk setter pris på at kommune og politi sikrer – og så skjønner de at vi har ulike praktisk tilgjengel­ige virkemidle­r. En kommune har betongblom­sterkasser som kan brukes og da merker ikke folk noe. I en annen kommune er lastebiler mest praktisk, sier Austad og konkludere­r:

IKKE KRIGSLIGNE­NDE

– Det skal ikke se ut som krig, og vi skal vaere varsomme. Men det vesentlige og viktige er tryggheten.

Dag Tallaksen sa at juletreten­ningen søndag ville sikres omtrent på samme måte som isbane-åpningen på Torvet lørdag.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? Arendal lørdag ettermidda­g. Folkemengd­en som skal se på juletreten­ning sikres mot terror. I Kristiansa­nd blir ikke lastebiler satt inn på samme måte.
FOTO: ERNEST BOSWARVA Arendal lørdag ettermidda­g. Folkemengd­en som skal se på juletreten­ning sikres mot terror. I Kristiansa­nd blir ikke lastebiler satt inn på samme måte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway