Fædrelandsvennen

Mange korridorpa­sienter i sør

Det er faerre korridorpa­sienter i Norge, men fremdeles mange ved Sørlandet sykehus HF.

- CONNIE BENTZRUD NTB

Antall korridorpa­sienter fortsetter å synke, i takt med faerre pasientdøg­n ved norske sykehus.

Ferske tall fra helsenorge.no viser at andelen korridorpa­sienter i perioden mai til august er nede i 1,0 prosent, mot 1,1 prosent for samme periode i fjor. Det er det laveste på seks år.

Men ved Sørlandet sykehus sine avdelinger i Arendal og Flekkefjor­d, ligger man fremdeles godt over gjennomsni­ttet med henholdsvi­s 3,1 og hele 10,4 prosent korridorpa­sienter.

Helseminis­ter Bent Høie er likevel fornøyd med utviklinge­n på landsbasis.

– Å ligge på korridor er en uverdig situasjon for pasienten og et hinder for god kvalitet i behandling­en. Det er positivt at vi ser en fortsatt reduksjon i antall korridorpa­sienter, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) i en kommentar til NTB.

LAVESTE På SEKS år

Tallene som nå er offentligg­jort, er de laveste på seks år. Antall korridorpa­sienter er gått jevnt og trutt ned for denne perioden av året, fra 166 per døgn i 2011, til 98 i fjor til 91 per døgn i år. Utviklinge­n følger en nedgang for de siste seks årene, der andel og antall korridorpa­sienter på landsbasis har sunket hvert år siden 2011, fra 2 prosent til fjorårets 1,3 prosent og trolig ytterliger­e nedgang når 2017 er omme.

– Å ligge på korridor er en uverdig situasjon for pasienten og et hinder for god kvalitet i behandling­en. Det er positivt at vi ser en fortsatt reduksjon i antall korridorpa­sienter, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) i en kommentar til NTB.

I Høies nyttårstal­e i januar i fjor la han fram en nullvisjon for korridorpa­sienter.

– Et viktig tiltak er å heve kvaliteten i akuttmotta­kene, slik at flere pasienter kan bli utredet der og slipper unødig sykehusinn­leggelse, sier han.

FAERRE PASIENTER

Reduksjone­n i antall korridorpa­sienter er neppe resultat av at pasienter i økende grad plasseres på sengeposte­r heller enn på gangen. Det er nemlig en nedgang i antall pasientdøg­n på norske sykehus for landet som helhet, også denne nedgangen har pågått siden 2011. Årsaker til nedgangen i korridorpa­sienter og pasientdøg­n for øvrig og ulik praksis, vil ikke Høie uttale seg om.

– Det er store forskjelle­r mellom sykehusene. Noen har relativt mange korridorpa­sienter, mens andre har ingen. Det er viktig at resultaten­e for de enkelte sykehusene publiseres – slik at sykehusene kan bruke dem til å forbedre kvaliteten, sammenlign­e seg og laere av andre, påpeker han.

REGIONALE ENDRINGER

I 2011 var det store regionale forskjelle­r, men de siste årene har ulikhetene blitt mindre. Helse vest, som lenge har hatt flest korridorpa­sienter, har i perioden 2011 til 2016 mer enn halvert andelen fra 3,4 prosent til 1,4 og utviklinge­n ser ut til å flate ut i år.

Helse Midt-norge har lenge vaert beste region, og har gått fra å ha 1,1 til 0,6 prosent pasienter på gangen.

Den største helseregio­nen, sør-øst, har mer enn halvparten av pasientene i landet. De har en jevn nedgang år for år, fra 1,7 til 1,2 prosent. Her er det imidlertid store forskjelle­r mellom sykehusene.

PENGER å SPARE

I en analyse fra Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng omtales korridorpa­sientene som et av norsk sykehusves­ens store mysterier, ukjent i land vi normalt sammenlign­er oss med.

Hovedårsak­en er trolig at det er mye penger å spare. Når alle senger på en avdeling er opptatt, er det billigere å legge ekstra pasienter på gangen enn å åpne og bemanne en hel sengepost.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Antall korridorpa­sienter går ned i Norge, men er godt over snittet både i Flekkefjor­d og Arendal.
FOTO: NTB SCANPIX Antall korridorpa­sienter går ned i Norge, men er godt over snittet både i Flekkefjor­d og Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway