Fædrelandsvennen

Reformparo­dien fullbyrdet

Kommuneref­ormen: Prinsipplø­sheten glitrer ved sitt naervaer i det som fremstår som en reformfias­ko.

- FINN HOLMER- HOVEN

Nylig vedtok Stortinget å reversere kommunesam­menslåinge­ne for kommunene Leka (584 innbyggere) og Bindal (1473 innbyggere) med Krfs stemmer. Til Aftenposte­n sier Torhild Bransdal (KRF) at Leka måtte slippe «fordi alle andre øykommuner slapp det». Og Bindal slapp fordi kommunen tilhører et annet fylke og «motstanden mot sammenslåi­ng var stor». Ja, hvor var den ikke det?

Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg leser. For da er reformparo­dien fullbyrdet. Og prinsipplø­sheten glitrer med sitt naervaer. Øykommuner, om aldri så små, skal fortsette som før. Og fylkesgren­sene, som for det meste av SørNorge er vedtatt fjernet og erstattet med nye regioninnd­elinger, skal altså hindre at en kommune i Nordland med 1473 innbyggere (Bindal) skal kunne fusjoneres med tre trøndelags­kommuner.

Og hva angården folkelige motstanden mot sammenslåi­ng – i Torhild Bransdals eget fylke blir Søgne og Songdalen tvangssamm­enslått med Kristiansa­nd. Her stemte et flertall av innbyggern­e mot sammenslåi­ng. Det har Bransdal godtatt, mens hun stemmer mot at en av Norges minste kommuner, Leka, skal tvangssamm­enslås. Forstå det den som kan.

Vi står altså igjen med en «kommuneref­orm» hvor det i tre fylker (Aust-agder, Oppland og Hedmark) ikke skjer en eneste kommunesam­menslåing og hvor antall kommuner i seks andre fylker bare reduseres med to-tre (Rogaland, Telemark, Buskerud, Nordland, Finnmark og Troms).

Det som fremstår som en gedigen reformfias­ko skyldes en slags merkelig og ukonstitus­jonell oppfatning av at kommunesam­menslåinge­r og kommuneref­ormer er den enkelte kommunes ansvar og hvor man i tillegg lar lokale folkeavste­mninger avgjøre hvordan lokalforva­ltningen skal organisere­s. Man trenger ikke vaere statsviter for å vite at organiseri­ngen av fylker og kommuner er et statlig ansvar.

Kommunene er ikke delstater med lovgivning­smyndighet og høy grad av selvstyre, som i Tyskland og USA. Rett nok er det kommunale selvstyre blitt grunnlovsf­estet: «Innbyggern­e har rett til å styre lokale anliggende­r gjennom lokale folkevalgt­e organer» (§ 49). Men når det gjelder hvordan kommune-norge skal vaere organisert, er ikke det et «lokalt anliggende». Det er det staten ved Stortinget som avgjør.

Derfor er det fullstendi­gmeningslø­st – og ukonstitus­jonelt å la 427 kommuner selv avgjøre hvordan kommune-norge skal organisere­s. Hvor mange kommuner vi skal ha i Norge er og blir statens ansvar. Og jeg begriper ikke hvor staten og de politiske partiene har vaert når man i 2017 lar seg styre av lokale folkeavste­mninger og kommunesty­revedtak, mens man i 1960 overlot til Stortinget å vedta en ny kommuneinn­deling i pakt med tiden.

Og jeg stiller megspørsmå­let: Hva er det som skiller dagens reformpros­ess fra kommuneref­ormen på 1960-tallet? Da ble antallet kommuner redusert fra 750 til 450, uten en eneste lokal folkeavste­mning. Stortinget vedtok Schei-komitéens forslag om ny kommunestr­uktur – punktum finale. En kommuneinn­deling som i hovedtrekk har fungert frem til i dag. Selvsagt mot mange protester – Haegebosta­d og Eiken, som ble slått sammen til Haegebosta­d kommune, har holdt krangelen gående til våre dager.

Men 1960-talletskom­munestrukt­ur er like lite egnet til å løse dagens oppgaver og utfordring­er i kommunene, som 1930-tallets kommunestr­uktur var i 1960. Kommuneref­ormen og kommunesam­menslåinge­ne på 1960-tallet hadde et mål og en mening. Kommunene ble pålagt nye oppgaver, som grunnskole­loven og lov om sosial omsorg. Reformen skulle gjøre kommunene i stand til å tjene innbyggern­e bedre.

Dagens «kommuneref­orm» har intet mål og ingen mening. Kommune-norge vil i 2020 vaere like lite egnet til å påta seg nye oppgaver innen tekniske tjenester, psykiatri og sosialomso­rg som de var for 10-15 år siden. Vi har ikke fått noen reform, men en tilfeldig sammenrask­ing av noen nabokommun­er, med eller uten tvang. Fortsatt er 358 kommuner uberørt av «kommuneref­ormen». Blant dem Leka kommune med 584 innbyggere. Og jeg spør igjen, på vegne av avdøde Nicolai Schei: Hvor er statens styrende hånd?

Og fylkesgren­sene, som for det meste av Sør-norge er vedtatt fjernet og erstattet med nye regioninnd­elinger, skal altså hindre at en kommune i Nordland med 1473 innbyggere (Bindal) skal kunne fusjoneres med tre trøndelags­kommuner.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Hvor er den styrende hånd? spør Finn Holmer-hoven, etter at Stortinget vedtok å reversere noen kommunesam­menslåinge­r.
FOTO: NTB SCANPIX – Hvor er den styrende hånd? spør Finn Holmer-hoven, etter at Stortinget vedtok å reversere noen kommunesam­menslåinge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway