Fædrelandsvennen

Sukkeravgi­ften rammer sukkerfrie produkter

Budsjettfo­rliket mellom Regjeringe­n, Venstre og KRF møtes med fortvilels­e, resignasjo­n og raseri i mat- og drikkenaer­ingen.

- SIRI MATHIESEN, NHO Agder

Det føles som å få seg en midt i fleisen av «sine egne». Avgiftsøkn­inger etter ren innfallsme­tode er alltid ille, men når avgifter som allerede er blant de høyeste i verden, øker med mellom 40 og 83 pst. med Høyres støtte, er det komplett uforståeli­g. Spesielt når avgiftene rammer vilkårlig og veldig ulikt. NHO mener det er useriøst å behandle bedrifter på denne måten, og vi er redd for at konsekvens­ene vil bli dramatiske for mange. Dette gjelder ikke minst her på Sørlandet der grensehand­el er en betydelig utfordring for hele verdikjede­n innen mat og drikke. Dagligvare­handelen er rammet allerede i disse områdene, og denne store avgiftsøkn­ingen gjør ikke situasjone­n lettere. I tillegg kommer netthandel­en, der 350-kronersgre­nsen gjør at folk kan kjøpe store mengder sjokolade og brus fra utlandet på nett. Dette tilsier naturlig nok at effekten av budsjettfo­rliket også treffer andre enn dem som produserer. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. I løpet av det siste året har grensehand­elen vokst med svimlende 11 prosent, og de fire siste kvartalene brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehand­el, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Vi har heller ingen tro på at økningene vil ha noen folkehelse­effekt. I tillegg noterer vi oss med tilnaermet vantro at det fra regjerings­partiene uttales et håp om at forbrukern­e ikke skal merke avgiftsend­ringene. I tillegg til at dette viser en virkelighe­tsfjernhet om de konkurrans­emessige forholdene i naeringen, avslører det også at forslaget ikke engang er ment å skulle bety noe for folkehelse­n.

Naeringen har et tett og godt samarbeid med helse- og omsorgsmin­isteren om det som er verdens mest ambisiøse og systematis­ke samarbeids­avtale mellom myndighete­r og naeringsli­v om sunnere kosthold. Bent Høie har nedlagt et betydelig arbeid og engasjemen­t for å få til gode resultater gjennom dette arbeidet. Redusert sukkerforb­ruk er ett av hovedmålen­e i samarbeids­avtalen om bedre folkehelse. Den politiske responsen på at befolkning­ens sukkerinnt­ak fra brus og saft er gått ned med 18 prosent siden 2010. Nå er vi redd for at dette samarbeide­t kan rakne, fordi toneangive­nde bedrifter opplever regjerings­partienes opptreden som tillitsbru­dd.

Mange av våre mange små og store medlemsbed­rifter over hele landet er rasende. De tar kontakt fordi de ikke kan forstå at størrelsen på avgiftsøkn­ingen kan stemme. Vi kan bare bekrefte at slik er det. Reaksjonen til bedriftene er vantro. De ser på dette som et uforståeli­g løftebrudd som kommer til å hefte ved Høyre/ Frp fremover. Partienes troverdigh­et er kraftig svekket.

❞ Vi merker oss med tilnaermet vantro at det fra regjerings­partiene uttales et håp om at forbrukern­e ikke skal merke avgiftsend­ringene.

 ?? FOTO: HILDE BJØRHOVDE ??
FOTO: HILDE BJØRHOVDE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway