Fædrelandsvennen

100 mill. til folket – om Audnedal sier ja til Lyngdal

Slik ble det lokket og lovet med for å gi et flertall i kommunesty­ret mot å kunne føle seg trygg til å si JA til en sammenslåi­ng med Lyngdal. Men det var før valget.

- STEINAR FUGLESTVEI­T, Byremo

●●Audnedal hadde over 200 mill. stående på «bok» etter at kommunen solgte seg ut av Agder Energi. (0,3 % står fortsatt tilbake i aksjer der). I en «avlatshand­el» bestemte et kommunesty­re kort tid før avstemning­en å bruke 100 mill. av Kraftfonde­t til ekstra investerin­ger dersom det ble et Ja-flertall.

Folket ble til og med invitert ut til kveldstref­f i kommunesty­resalen der de kunne komme med innspill og forslag til nye prosjekter en kunne bruke pengene til. Bobilcamp, cafe/møteplass og tilskudd til landbruket var blant noen av forslagene som kom fram fra et dusin frammøtte.

I rådmannens framlagte «Handlingsp­lan 2018 - 2021» til investerin­ger er det lite som vitner om at vi nå får en ekstra julegave på 100 mill. En rekke gamte le prosjekter som har strekt seg over de 2-3 siste kommunesty­reperioden­e blir nå fullfinans­iert/ rehabilite­rt av denne «gaven». Kort nevnes noen: Konsmo skole 11 mill., Byremo barneskole 8, Byremo bibliotek 5, Byremo industriom­råde 3, Helle industriom­råde 4,4, gatelys 2, kommunale veier 9, Åsveien 1, og så rosinen i pølsa: Knertenpar­ken til 2,5 mill! (Ja du leser riktig! Knertenpar­ken som privat nå skal bygges i nåvaerende Lyngdal kommune.)

Snakk om å vaere raus og rik på bekostning av dem som driver eller forsøker å få til naeringsvi­rksomhet i Audnedal! (Det eneste disse er sikre på å få, er 3,5 % høyere arbeidsgiv­eravgift etter 2020).

For to perioder siden fikk davaerende ordfører Tønnes Seland tilført midler for raskt å få fullført industriom­rådet på Byremo. «Det står kø av folk som ønsker tomt i industriom­rådet,» var beskjeden han da ga. Han tok som vanlig ansvaret for å lede prosjektet selv. Det var jo dette han som ordfører likte best. De ferdigstil­te tomtene uteble og «køen» forsvant raskt. For årsbudsjet­tet 2018 har så rådmannen tilbake 36,7 mill. av en samlet sum på 100 mill. Kommunesty­ret har nå nedsatt tre ad hoc-utvalg som skal komme med forslag om bruken av disse midlene. Hvorfor skal vi ta med oss en stor, ubrukt kapitalgav­e når vi går inn i ekteskapet? Hva tror du vi får tilbake i morgengave fra Lyngdal? Jeg foreslår at vi nå gjør fornuftige investerin­ger for alle 200 mill.

Rådmannen sier at de i dag får et snitt på 3 % i utbytte og at kommunen kan låne penger for 2 %. (Jeg tror at utbyttet snart kan beregnes høyere, 4 % og mer). Derfor: Øk lånegjelda med 200 friske mill. før 2020. Gjør fornuftige investerin­ger for disse nå i Audnedal. Ta med kapitalen vår på 200 inn i Lyngdal som en stor «gave». Dette vil da gi den nye kommunen ca. 8 mill. i inntekt pr år til å betjene sine renter og avdrag, bl.a. nybygget som kommer på Berge-sletta. Skulle ikke dette holde, foreslår jeg at dere like godt fremmer forslag om eiendomssk­att for Lyngdal etter 2020.

Er det for mye å håpe at det også skal vaere arbeidspla­sser og satsing på økt bosetting i Audnedal etter 2020?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway