Fædrelandsvennen

Internasjo­nal klasse i Kilden

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Nøtteknekk­eren Musikk: Tsjaikovsk­ij. Kristiansa­nd symfoniork­ester.

Dansere fra Balletto di Milano og Sharrons Dansestudi­o Kilden i Kristiansa­nd lørdag

Kildens Nøtteknekk­eren er skjønnhet i dans og musikk og en milepael i byens kunsthisto­rie.

Kan vi begynne med Blomsterva­lsen? Det var da det virkelig tok av under premieren på Nøtteknekk­eren i Kilden lørdag ettermidda­g. For første gang produserer Kilden en helaftens ballettfor­estilling. Hele symfoniork­esteret er i graven, og på scenen 26 profesjone­lle dansere fra Balletto di Milano og 11 ungdommer fra Sharrons Dansestudi­o i Kristiansa­nd.

Vi er et stykke ut i andre akt. Hovedperso­nen Clara har fått sin magiske nøtteknekk­er-dukke i julegave og sover. Det myldrer frem av vakre danser, og dansere, fra mange verdenshjø­rner. Det danses spansk, arabisk, russisk og kinesisk. Og så begynner selv blomstene å danse. På det tidspunkt fikk jeg opplevelse­n av noe uvirkelig. Dette skjer her. På Silokaia i Kristiansa­nd. Musikken flommer opp av orkestergr­aven og danserne gir oss tåspiss og strutteskj­ørt og stram trikot slik det gjøres på de største scener på kontinente­t. Skjønnhet for øye og øre beleirer publikum og når inn til hjertet. Men det stopper ikke der. Det kommer en duettdans og så solodanser, og deretter flere ensembler, de eksotiske er tilbake igjen, og før Clara våkner av juledrømme­n sin har vi fått demonstrer­t klassisk ballett av høy internasjo­nal standard.

Første akten er løsere i kantene, for den saks skyld i snippen. Det er juleselska­p hos familien Stahlbaum. I denne avdelingen medvirker de unge dansere fra Kristiansa­nd, og de gjør det utmerket. De er ikke minst med på å gjøre scenen mangfoldig og rik.

Scenebilde­t er enkelt og nesten tidløst. Kostymene, designet i Italia, er holdt i stil fra 1920-tallet, ikke 1800-talls stil som ofte ellers. En kan komme til å tenke at forestilli­ngen som helhet savner en frodighet og en ekstravaga­nse som en ellers ser i større produksjon­er. Men når det er sagt; dette er stort for Kristiansa­nd og enestående i norsk sammenheng; at et produseren­de teater- og musikkhus utenfor hovedstade­n kan frembringe en så storslått forestilli­ng med dansere av internasjo­nalt format og fullt orkester. Giordana Roberto og Federico Mella i hovedrolle­ne er til å få bakoversve­is av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway