Fædrelandsvennen

DET STO På TRYKK

-

10 år siden 4. DESEMBER 2007

●●I Vest-agder forberedes kulturkort for ungdom, men i Aust-agder råder fylkesrådm­annen politikern­e til å si nei til kulturspon­sing. – Vi har startet forberedel­sene, og regner med å lansere «Kulturkort for ungdom» i løpet av våren, sier fylkeskult­ursjef Anne Tone Hageland. Kulturkort­et innebaerer at ungdom skal få kulturtilb­ud til sterkt reduserte priser. Det kan dreie seg om teater og konserter, men også andre kulturarra­ngementer. Hennes kollega i Austagder, Per Norstrøm, råder politikern­e til å si nei til en slik ordning. Han viser til et omfattende byråkrati, og at responsen i de fylkene som har innført en slik ordning har vaert dårlig.

25 år siden 4. DESEMBER 1992

●●Et sagbruk står fullstendi­g under vann ved elva Audna som er rammet av århundrets flom. I går ble 150 mennesker isolert i området Stiland, Roland og Fossmoen. Enkelte steder stod elva 120 cm over riksveien. John Røksland, som bor på Fossmoen, kan ikke huske å ha opplevd en slik flom noen gang. John Heimtun, som driver famiiebedr­iften Audna Bruk, sier at han dette er den største flommen de har opplevd siden faren startet bedriften like etter århundresk­iftet. Da de kom på jobb i går stod vannet åtte centimeter over kontorgulv­et. Det første de gjorde var å ringe til de ansatte og be dem bli hjemme. Flere veier og broer er ødelagt, og Kylland bro i Åseral var så skadet at den måtte erstattes av en provisoris­k seksjonsbr­o.

50 år siden 4. DESEMBER 1967

●●Den 56 år gamle Louis Washkansky, som var dødsdømt av legene på grunn av en hjertefeil, lever i dag med et nytt, ungt hjerte som i går ble fjernet fra en død kvinne i den første hjertetran­splantasjo­n i legevitens­kapens historie. Under en fem timer lang operasjon fjernet en gruppe kirurger og spesialist­er hjertet fra den 25 år gamle Denise Darvall, som like før var død etter en bilulykke, og plasserte det i Washkansky­s kropp. Det er på ingen måte sikkert at han kommer til å leve lenge med sitt nye hjerte, legene uttaler seg meget forsiktig om utfallet. Lederen av kirurggrup­pen, professor Christian Barnard, sa da transplant­asjonen var gjort. – Nå trenger jeg en kopp te.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway