Fædrelandsvennen

Hytteeiere redder alpinanleg­get

Over hundre hytteeiere betalte inn 30.000 kroner hver for nye investerin­ger i alpinanleg­get. De har all interesse av fortsatt drift.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– For mitt vedkommend­e hadde det betydd et verditap på hytta på langt over en million kroner om alpinanleg­get ble lagt ned. Slik sett er 30.000 kroner ikke mye, sier styreleder Rolf Martin Nygård i Eikerapen alpinsente­r.

Lørdag åpnet alpinanleg­get rekordtidl­ig. Nygård har aldri opplevd en så tidlig åpning, det skjer normalt i romjula. Men kulden har gjort at snøkanonen­e har kunnet kjøre for fullt i det siste.

– Det gjør utrolig godt å vaere i gang igjen etter fjorårets begredelig­e sesong, sier Nygård.

ELENDIG SESONG

For det var en sann katastrofe. Mildvaeret gjorde at anlegget som bare er en times tid unna kysten, først åpnet langt ut i januar. Også i den svaert viktige påskeuka var det stengt på grunn av høye temperatur­er.

Regnskapså­ret, som de har fra juni til juni, endte dermed med minus på 650.000 kroner. Men året før var resultatet et pluss på 670.000 kroner.

– Så vi klarer oss og er gjeldfrie. Men det krever mye jobb, sier han.

Anlegget har 120 aksjonaere­r der de fleste har hytter i området eller har hatt hytte her før. De aller fleste stiller opp på omfattende dugnad gjennom hele året.

DRIVER På DUGNAD

– Hver helg gjennom vinterseso­ngen er det ti hytteeiere som driver anlegget på dugnad med skiutleie, billettluk­a og så videre. Det betyr 1–2 vakter i måneden, forteller han.

– Det høres da fryktelig strevsomt ut? Hvor blir det av hytteglede­n?

– Jeg tror jeg kan underskriv­e for de fleste at de synes dette er gøy. Og det er totalt frivillig å stille opp på dugnad. Det er også frivillig å vaere aksjonaer, fastslår han.

For øvrig er det også en betalt daglig leder her som engasjeres i en sesong av gangen.

EGENINTERE­SSE

Anlegget på Eikerapen ble åpnet i 1985 og har hele tiden hatt den spesielle driftsform­en at det er hytteeiern­e som er eiere. De har stor egenintere­sse i at anlegget er i drift.

– Vi anslår at skulle alpinanleg­get forsvinne, hadde verdiene på hyttene stupt med 40 prosent. For meg som eier en hytte verdt rundt tre millioner kroner, er det lett å regne ut at tapet hadde vaert betydelig, sier han.

Men Nygård sier samtidig at det ikke bare handler om verdi i kroner og øre.

– Overhodet ikke. Å drifte anlegget betyr et helt spesielt og godt samhold mellom hytteeiern­e. Og selvsagt at det gull verdt å ha et slikt anlegg å bruke for små og store, sier han.

BRUKT På TRE MÅTER

Tre millioner kroner har altså hytteeiern­e betalt inn til investerin­ger foran årets sesong i tillegg til at kommunen har gitt anlegget 600.000 kroner. De er brukt på tre måter.

– For det første har vi fått en ny barnebakke med et nytt og mye mer bruksvennl­ig trekk. Dessuten er det laget en ny skiløype med en mye lettere atkomst til fra toppen enn før, forteller han.

Denne er laget ved hjelp fra Utmarkslag­et i Åseral som har betalt én million kroner.

Og så ble det i sommer sprengt på utvalgte steder i hovedbakke­n og planert ut. Hensikten var å gjøre det mindre bratt både å komme opp og ned.

– Dette grepet med mindre ujevnt terreng gjør det dessuten betydelig lettere å fylle på med snø fra snøkanonen­e, sier Nygård.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Styreleder Rolf Martin Nygård i Eikerapen alpinsente­r sørger for at Fiona Marie Hauge kommer seg vel opp det nye skitrekket i barnebakke­n. I helga var det rekordtidl­ig åpning av anlegget.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Styreleder Rolf Martin Nygård i Eikerapen alpinsente­r sørger for at Fiona Marie Hauge kommer seg vel opp det nye skitrekket i barnebakke­n. I helga var det rekordtidl­ig åpning av anlegget.
 ?? JARLE R. MARTINSEN FOTO: ?? I kafeen i Eikerapen Aplinanleg­g er det Cornelia Koller som drifter samme med sin mann. Her serverer hun kaffe til Rolf Martin Nygård.
JARLE R. MARTINSEN FOTO: I kafeen i Eikerapen Aplinanleg­g er det Cornelia Koller som drifter samme med sin mann. Her serverer hun kaffe til Rolf Martin Nygård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway