Fædrelandsvennen

❞ Det er viktig å si at det ikke skal vaere tvang i religion.

Akmal Ali, imam i Muslimsk union i Agder, er en av flere religiøse ledere som har skrevet under på en felleserkl­aering for å fremme trosfrihet og toleranse. – Dette er et viktig signal fra det muslimske miljøet, skriver politisk redaktør i Faedreland­sven

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

- Flere som konvertere­r fra en religion til en annen, kan oppleve press fra familie og venner. Noen har blitt utsatt for direkte sjikane og trusler. Det må vi få bukt med, og derfor er denne erklaering­en viktig. Vi mener den er til det beste for fellesskap­et, sier Akmal Ali, imam i Muslimsk union i Agder.

Felleserkl­aeringen fra Forum for Tro og Livssyn Kristiansa­nd (FLT) ble presentert under forumets 10-årsjubileu­m i oktober.

– Vi har et langt samarbeid. Tillitsfor­holdet er en viktig forutsetni­ng for å kunne inngå en slik avtale, sier daglig leder Liv Mørland.

– Samarbeide­t hadde vaert der uavhengig av dette dokumentet, men når det er skriftlig forplikter det oss på en annen måte. Det er en presiserin­g som bekrefter arbeidet vi holder på med, utdyper Mørland.

TAR AVSTAND FRA VOLD

Ett av punktene legger spesielt vekt på å ta avstand fra vold og diskrimine­ring:

« Vi tar ansvar fra alle former for vold, trakasseri­ng eller diskrimine­ring, også den som følger av at mennesker i våre fellesskap vurderer, ytrer ønske om eller har konvertert til annen tro eller livssyn».

Imam Akmal Ali, som nylig ble valgt til styreleder for forumet, sier at erklaering­en har vaert et ønske fra alle parter.

– For oss er det viktig å si at det ikke skal vaere tvang i religion. Troen er noe som kommer fra det indre. Å utsette noen for sjikane og trusler dersom man konvertere­r, er en dårlig handling. Jeg mener det ikke hører hjemme i religion, sier imamen.

INTERNE DISKUSJONE­R

Før erklaering­en ble underskrev­et, ble det diskutert internt i de ulike miljøene.

– Vi har hatt noen teologiske diskusjone­r, og det er klart at finnes forskjelli­ge meninger. Ser vi på den historiske tilknytnin­gen, har monoteisme vaert obligatori­sk. Straffen for å gå ut av en religion var forraederi og død. Jeg mener vi må forholde oss til det Koranen sier om at ingen skal bli tvunget verken inn eller ut av islam. Det skal vaere full frihet til å velge, utdyper Ali.

Ifølge Ali har det vaert få tilfeller av at folk har konvertert til, eller har forlatt islam, de siste årene.

– Det er sjelden jeg har sett det, men det har vaert noen tilfeller. Noen velger for eksempel å konvertere av politiske grunner. For noen år siden hørte vi om et tilfelle der noen ble utsatt for ubehagelig­heter i forbindels­e med konverteri­ng, men jeg kjenner ikke detaljene rundt dette, sier han.

NASJONAL ERKLAERING

Allerede i 2007 gikk Mellomkirk­elig Råd for Den norske kirke, sammen med Islamsk råd om uttalelsen «Felleserkl­aeringen om trosfrihet og konverteri­ng».

Religionsp­rofessor ved UIA, Pål Repstad, sier det er gledelig at lokale uttalelser har kommet på plass.

– Dette samarbeids­rådet har betydd mye for dialog og gjensidig respekt mellom tros- og livssynssa­mfunn i Norge, men noen ganger kan en høre kritiske merknader om at det er et topptungt organ med lite oppslutnin­g på lokalnivå. Forum for tro og livssyn i Kristiansa­nd har eksistert i ti år, og felleserkl­aeringen er et tegn på at ti år med tillitsbyg­ging har gitt resultater, sier Repstad.

– I Norge er det kanskje en selvfølge med dialog og gjensidig respekt, men ser vi på den internasjo­nale situasjone­n, er det ingen selvfølge at en skal kunne skifte tro uten å bli truet, legger han til.

– LITE HATKRIMINA­LITET

Repstad sier til Faedreland­svennen at han ikke kjenner til konkrete tilfeller av vold eller trakasseri­ng av konvertitt­er i Kristiansa­nd.

Rose Olsen, fagansvarl­ig for Agder-politiets forebyggin­g av radikalise­ring, kjenner heller ikke til konkrete tilfeller de siste årene.

Hun trekker fram det langvarige samarbeide­t mellom politiet, andre etater og tros- og livssynssa­mfunn som en viktig faktor.

– I vårt distrikt er vi heldige som har få tilfeller av hatkrimina­litet. Enkelte som kommer hit, som har med seg andre verdier og er opptatt av å ha et skarpt skille, vil nok få seg en overraskel­se. Både i de muslimske og andre religiøse miljøene vil de kunne oppleve at det er stort fokus på respekt og likeverd, sier Olsen.

VIKTIGE INITIATIV

– Jeg vil si at samarbeide­t vi har her i distriktet er ganske unikt. At de ulike miljøene selv kommer med et initiativ som dette, er viktigere enn vi tror. I andre land har vi sett at det er mange tilfeller av sekterisk vold, spesielt innad i muslimske miljøer, utdyper hun.

Akmal Ali mener felleserkl­aeringen viser at samarbeide­t går i riktig retning.

– Det er en god utvikling. Vi er et flerkultur­elt samfunn og ser nødvendigh­eten av å synliggjør­e noen retningsli­njer, sier Ali.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FORUM FOR TRO OG LIVSSYN ?? Dette er erklaering­en de ulike tros- og livssynssa­mfunnene har blitt enige om.
FOTO: FORUM FOR TRO OG LIVSSYN Dette er erklaering­en de ulike tros- og livssynssa­mfunnene har blitt enige om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway