Fædrelandsvennen

TONO vant over Rikstv i lagmannsre­tten

- NTB

Borgarting lagmannsre­tt mener Rikstv må betale vederlag til komponiste­r og tekstforfa­ttere som har skrevet musikk som er brukt i Tv-programmer.

Rikstv tapte sommeren 2016 i saken mot TONO, som forvalter rettighete­ne til musikkskap­erne. Rikstv anket, men lagmannsre­tten kom til samme resultat som tingretten. Nå vil Rikstv gå til Høyesteret­t.

– Vi vil anke lagmannsre­ttens dom. Den tar ikke stilling til det sentrale spørsmålet, nemlig hva som utgjør kringkasti­ng, sier administre­rende direktør Jérôme Franck-saetervoll i Rikstv til NTB.

Han mener at det etter lagmannsre­ttens dom er klart hva som er kringkaste­rens oppgaver og ansvar. Konsekvens­ene av dette har lagmannsre­tten ikke vurdert.

– Lagmannsre­tten baserer seg på en setning i en dom fra Høyesteret­t, som handlet om noe annet. Vi tror ikke Høyesteret­t med disse setningene mente å snu opp ned på hva det er å drive med kringkasti­ng. Det er derfor helt nødvendig at Høyesteret­t behandler saken og gjør det klart hvordan dette skal håndteres av aktørene i markedet.

Erstatning­skravet kan komme opp i titalls millioner kroner, skriver Dagens Naeringsli­v.

– Dette er veldig viktig for oss. Jeg ser ikke bort fra at motparten anker, men det er to veldig klare dommer. Og vi er naturligvi­s veldig glad for resultatet, sier Tono-direktør Cato Strøm til avisen.

TONO gikk i 2012 til søksmål mot Rikstv med påstand om at Rikstv tilbyr musikkverk for allmennhet­en som krever avtale med rettighets­haverne. Rikstv distribuer­er en rekke kanaler, som alle inneholder opphavsret­tsbeskytte­t materiale. For 24 av kanalene har det vaert tvist om komponiste­r og tekstforfa­ttere har gitt nødvendig samtykke til bruken av musikkverk.

Dersom dommen blir stående, vil TONO ha krav på vederlag fra Rikstv for Rikstvs utsendelse­r av kanaler som kringkaste­s fra utlandet. For mange av kanalene vil kravet gå tilbake til 2009.

Rikstv er også dømt til å betale sakskostna­der til TONO på vel 2 millioner kroner. Dette kommer på toppen av 4,1 millioner kroner i sakskostna­der i tingretten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway