Fædrelandsvennen

– Risiko å vaere kvinne og håndballsp­iller

Spillerne på Vmlaget i håndball frykter korsbåndsk­ader, som rammer stadig yngre.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

– Det landslaget vi har nå, er det beste trente jeg har sett. Spillerne har mye muskulatur rundt kneet, sier landslagsl­ege Anne Froholdt.

Hun har fulgt Norges kvinnelag siden 2009 og opplyser at ingen i gjengen som deltar i dette VM, har vaert rammet av en korsbåndsk­ade. Det er uvanlig.

For nå meldes det om korsbåndsk­ader hos stadig yngre spillere, helt ned i 10-12-årsalder. På noen lag er det mange som blir rammet.

HAR GJORT MYE RIKTIG

Forsker Grete Myklebust ved Norges idrettshøg­skole mener det er en god nyhet at Heidi Løke & Co har unngått slike alvorlige skader på fremre korsbånd, som gjør at spillere må vaere ute i nesten ett år. Hun har en forklaring:

– Jeg tror at de som nå er på landslaget har trent riktig i veldig mange år. Det betyr å vaere opptatt av forebyggin­g.

VISER AT DET NYTTER

Myklebust er forskeren som på slutten av 90-tallet tok initiativ til å undersøke tingenes tilstand i norsk håndball, og den var begredelig.

– På topplagene var det i snitt ett korsbånd som ble ødelagt hver eneste sesong. Da vi og klubbene satte inn tiltak, viste det seg at skadeomfan­get ble redusert.

Myklebust sier likevel at slik fysisk trening er noe trenere og spillere må minnes på hele tiden, for nå er det igjen en økning på gang, ikke minst blant barn og ungdom. Og noen er mer utsatt enn andre:

– Det er risiko å vaere kvinne og håndballsp­iller.

FOR STOR BELASTNING

Utgangspun­ktet er at unge jenter som spiller på flere aldersbest­emte lag, og i tillegg et seniorlag, utsettes for mye større fare for å bli rammet på denne måten. Samtidig ser hun og andre forskere at det er flere faktorer som gjør at noen er mer utsatt. Det kan vaere genetisk.

Hun berømmer landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n for å rullere litt på laget, for hvis Norge går helt til finalen, er det ni kamper alt i alt på 15 dager.

På VERST TENKELIG TID

Etter kun tre minutter i Tyskland åpningskam­p mot Kamerun i VM, var det en av vertslande­ts spillere som fikk en så alvorlig skade. Dermed var det over og ut.

Norges kaptein Stine Bredal Oftedal grøsser når hun tenker på det og banker tre ganger i bordet.

– Det går an å forhindre en slik skade ved å vaere flink på styrketren­ing. Samtidig ser vi at spillere rammes vanvittig urettferdi­g. Jeg har vaert heldig, sier nittedølen, før hun skulle nettopp på styrketren­ing med landslaget mandag.

Hun har slik trening langt fremme i pannebrask­en, og sluntrer ikke unna. Det liker Myklebust å høre: – Hvis du ønsker å bli god i håndball, er det opplagt at ikke kan vaere ute over tid med skader.

Hun tror at det landslagsp­rofilene gjør, har stor betydning for unge spillere som ser opp til dem.

– Spillerne på Vm-laget er forbilder. Jeg håper også at trenere og aktive i Håndball-norge følger med på appen skadefri.no, der man får mange øvelser.

MÅTTE SI FRA

Da Sanna Solberg kom til Esbjerg etter årene i Larvik, skjønte hun at de danske spillerne ikke var så opptatt av dette.

– Derfor fortalte jeg hva jeg ville gjøre, forteller hun.

Camilla Herrem, som var i rumensk håndball før hun kom hjem til Sola, har samme erfaring:

– Det er et annet syn på dette i Øst-europa, der man prioritere­r håndballtr­ening.

For trener Thorir Hergeirsso­n er forebyggen­de trening spillernes ansvar, for det de gjør i klubbene er viktigst.

– Og vi har jo ikke unngått slike skader, selv om det ikke har rammet dem som er her. Kjersti Boge Solås i Tertnes har vaert ute med en slik skade, Marta Tomac i Vipers og Anniken Obaidli er ute nå.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Heidi Løke er omtrent aldri skadet. Så bruker hun trolig mest tid av alle på fysisk trening.
FOTO: METTE BUGGE Heidi Løke er omtrent aldri skadet. Så bruker hun trolig mest tid av alle på fysisk trening.
 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Camilla Herrem har hatt få skader. Hun tror skadeforeb­ygging er viktig, men ser også at slike skader rammer vilkårlig.
FOTO: METTE BUGGE Camilla Herrem har hatt få skader. Hun tror skadeforeb­ygging er viktig, men ser også at slike skader rammer vilkårlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway