Fædrelandsvennen

Åpnet 15 år gammel grav

Politiet åpnet graven til mannen de mener ble drept av sin datter i 2002. Rettsmedis­iner Inge Morild mener det kan vaere mulig å finne gift i vevet.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Min klient er tilfreds med at graven åpnes. Hun håper at undersøkel­sene av avdøde kan bidra til å renvaske henne, sier den drapssikte­de kvinnens forsvarer, Olav Sylte, til Faedreland­svennen.

Tirsdag morgen ble graven til kvinnens far åpnet av politiet. Håpet er at nye undersøkel­ser vil kaste lys over omstendigh­etene rundt dødsfallet i 2002.

Olav Sylte forsvarer den 42 år gamle kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av både sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014.

Kvinnen ble først pågrepet og siktet i september i år, tre år etter at hennes 66 år gamle ekskjaeres­te ble funnet død på et hotellrom i Kristiansa­nd sentrum.

BLE ALDRI OBDUSERT

Obduksjone­n av ekskjaeres­ten viste at han døde av forgiftnin­g. Faren ble derimot ble aldri obdusert og dødsårsake­n hans er ikke kjent.

Under etterforsk­ningen av 66-åringens dødsfall skal politiet ha kommet over informasjo­n som tydet på at kvinnen kan ha tatt livet av sin far. Politiet har ikke ønsket å si noe om grunnlaget for denne mistanken.

Gravearbei­det ved Randesund kirke tirsdag ble ledet av Bernt Mushom, leder av krimteknis­k avdeling i Agder. Etterforsk­ere fra både Agder og Kripos var også til stede.

Mushom ønsket ikke å si noe om arbeidet, og viste til at det er påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar som skal uttale seg i saken. Skaar svarte ikke på Faedreland­svennens henvendels­e tirsdag.

Politiet uttalte først at det neppe ville bli aktuelt å åpne graven, men etter «nye undersøkel­ser i fagmiljøer» ble det besluttet å gjøre det likevel.

DET KAN FINNES SPOR

Hva som er mulig å finne ut etter 15 år er uklart, men ifølge rettsmedis­iner Inge Morild kan det vaere mulig å finne vev i hår eller benmarg som kan vaere gjenstand for en toksikolog­isk undersøkel­se.

– Da kan man undersøke om det er gift eller medikament­er i vevet. Vanligvis er det fryktelig vanskelig å påvise dette etter så lang tid, og man klarer nok ikke å få svar på konsentras­jonen av stoffet. Det man kan finne ut av er om det er et giftstoff i vevet eller ei, sier Morild til VG.

Mannen ble funnet død i badekaret i sitt eget hjem 27. mars 2002. Dødsfallet ble vurdert som mistenkeli­g, og politiets kriminalte­kniker var på åstedet.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til kunne ikke legen fastslå dødsårsak, men antydet hjertestan­s. Drukning ble utelukket.

Til slutt konkludert­e politiet med at mannen ikke var utsatt for noe straffbart og henla saken uten å foreta noen obduksjon. Nå mener altså politiet at mannen ble drept av sin nå 42 år gamle datter.

BEVISFORSP­ILLELSE

Kvinnen sitter fremdeles varetektsf­engslet på grunnlag av fare for bevisforsp­illelse. Hun er underlagt brev- og besøksforb­ud, men Kristiansa­nd tingrett og Agder lagmannsre­tt har nå åpnet for at hun kan få kontroller­te besøk av sine barn.

Politiet mener besøksforb­udet bør gjelde også for barna, men det er uvisst om påtalemynd­igheten vil anke lagmannsre­ttens beslutning. Forsvarer Sylte mener politiets frykt er ubegrunnet.

– Politiet har beslaglagt alle elektronis­ke hjelpemidl­er. Dersom barna skal kunne ødelegge bevis må de bryte seg inn i politiets bevislager. Jeg synes politiets frykt er uforståeli­g, sier Sylte.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politiet sperret av området rundt graven for å hindre innsyn. Det ble også satt opp to telt innenfor det avsperrede området.
FOTO: ERLEND OLSBU Politiet sperret av området rundt graven for å hindre innsyn. Det ble også satt opp to telt innenfor det avsperrede området.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Her er graven klargjort til åpning. Like etter at dette bildet ble tatt kom en gravemaski­n til stedet.
FOTO: ERLEND OLSBU Her er graven klargjort til åpning. Like etter at dette bildet ble tatt kom en gravemaski­n til stedet.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Kriminalte­kniker Bernt Mushom og Barbro Engebretse­n undersøker graven sammen med en av parkvesene­ts ansatte som bisto i gravearbei­det.
FOTO: ERLEND OLSBU Kriminalte­kniker Bernt Mushom og Barbro Engebretse­n undersøker graven sammen med en av parkvesene­ts ansatte som bisto i gravearbei­det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway