Fædrelandsvennen

Det er vanskelig å la vaere å heie på pedofilije­gere.

Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Organisasj­onen «Barnas Trygghet» lot NRK få vaere med i deres jakt på pedofile, potensiell­e overgriper­e. Etter å ha latet som de var en ung jente, «Anna på 13», møter de en kar på drøyt 50 år fra Fredriksta­d på Oslo Sentralsta­sjon. ●●Pedofiljeg­erne har med kamera, setter filmingen i gang og konfronter­er mannen. Han har på chatten bedt jenta om å gå med miniskjørt, han har bedt om bilder og han har spurt når hun kan komme på overnattin­g hos ham. Minst to netter. Nå skal han på date, tror han. Men han møter i stedet to pågående fyrer som går rett opp i åsynet på ham, spør og graver, ringer politiet og ikke slutter å filme før han sitter i politibile­n og tjenesteme­nnene har fått overbragt alle utskriften­e fra korrespond­ansen han har hatt med «Anna (13)».

●●Etterpå går jegerne fornøyde hjem og legger filmen fra konfrontas­jonen ut på sin hjemmeside. Fredriksta­dmannen er sladdet. Han blir gjenkjent av husverten sin, men han trodde i utgangspun­ktet han var «en sånn», som han sier, og hadde blitt mistenksom da politiet ransaket leilighete­n hans.

●●Det er ikke en offentlig gapestokk. Organisasj­onen har tidligere blitt dømt for å legge ut usladdet materiale, men de er bortenfor den diskusjone­n nå. Det er heller ikke der den vesentlige kritikken mot deres arbeid går. Den handler om at det de gjør er politiarbe­id. Og at de ikke helt kan vite hva de gjør. De bidrar til aktivitet på disse chatteromm­ene, og slik sett kan de trigge til at flere er ute og fisker der. Og at flere får napp. For hva med alle de andre jentene denne Fredriksta­dmannen har kontakt med, kanskje inspirert av at han snakker så godt med «Anna.»

●●Operasjon Dark Room fra Politidist­rikt Vest viste hele Norge hvor utbredt pedoseksua­litet er: 5000 brukerkont­oer registrert på ulike chatteforu­m. Det viste hvor lett de finner hverandre på nettet, og - barn på nettet. I Norge anmeldes det hvert år rundt 1300 tilfeller av incest og seksuell omgang med barn, og etter at den digitale utviklinge­n har flyttet mennesker over i sosiale medier, så handler flere av anmeldelse­ne om hendelser som foregår nettopp der, eller har sitt utspring der. En tysk studie, som også NRK refererte til, antar at mellom en til to prosent av den mannlige befolkning­en er pedofil eller har slike tilbøyelig­heter. Oversatt til Norge betyr det om lag 20 000 personer. Mindre, norske undersøkel­ser har vist tall som tyder på at tre prosent er et riktig anslag. Og så kan man i sitt stille sinn plusse på noen mørketall.

●●Fenomenet er svaert, det er aktivt og det er farlig. Forskninge­n på det er – bitteliten. Ingen vet hva pedofili kommer av, hva det egentlig handler om eller om det er mulig å lege. Ikke alle pedofile handler pedofilt, ikke alle våger eller vil realisere sine tilbøyelig­heter. Det forklarer og mener i hvert fall mange pedofile selv, på nettsteder i for eksempel i Storbritan­nia, hvor de snakker sammen. Under dekke av å ville få hjelp, snakke ut eller hva vet vi – planlegge nye overgrep mot nye barn.

●●Politiet er med rette kritiske til aktører som «etterforsk­er» denne aktivitete­n. Det er ikke en rettsstat verdig med dette digitale borgervern­et, mener politietat­en. Det har de rett i, men problemet kan ikke avfeies så lett. De må ta det til etterretni­ng. For borgervern oppstår når folk blir desperate av å se kriminalit­et og vold utfolde seg. Det skal ikke unnskylde noen mobb. Men det tar organisasj­onen «Barnas Trygghet» bare noen sekunder å få et snes pedoseksue­lle ut på et chatteforu­m som er mye brukt av barn, hvor de straks går i gang med lokking, luring og avskyelig prat. Det er heller ikke en rettsstat verdig.

●●En av tre nordmenn vil kastrere pedofile overgriper­e. «Barnas Trygghet» er, med det perspektiv­et tatt i betraktnin­g, en veldig sivilisert utgave av den avskyen.

❞ Ingen vet hva pedofili kommer av, hva det egentlig handler om eller om det er mulig å lege.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway