Fædrelandsvennen

Stans myrderiene

I Jemen utspiller det seg nå en humanitaer katastrofe forårsaket av Vestens naere samarbeids­partner, Saudi-arabia. Det er på høy tid at verden griper inn.

-

Altfor lenge har Saudi-arabia fått drive på med sin brutale og meningsløs­e militaere kampanje mot Jemen. I det lutfattige landet på Den arabiske halvøy har folk flest mer enn nok med å skaffe seg og sin familie nok mat fra en dag til neste – og det under normale omstendigh­eter. I den krigssitua­sjonen som nå hersker, har samfunnstr­ukturene rast sammen. Tusenvis av mennesker har allerede mistet livet. Og mange tusen flere står i fare for å møte samme skjebne.

Denne uka ble den tidligere presidente­n, Ali Abdullah Saleh, drept. Og liket ble i brutal Midtøsten-stil vist fram på sosiale medier. Drapet kan føre til enda en omdreining i krigen i landet. Jemens eksilpresi­dent Abedrabbo Mansour Hadi har gitt ordre om å sette i gang en bakkeoffen­siv mot hovedstade­n Sanaa. Det eneste som i så fall med sikkerhet vil skje, er at enda flere blir drept. Og at enda flere vil stå i fare for å sulte i hjel.

Bakgrunnen for krigen er rivaliseri­ngen i regionen mellom det sjiamuslim­ske Iran og det sunnimusli­mske Saudi-arabia. Den Iran-støttede Houthi-militsen tok i forlengels­en av den arabiske våren over makten i Jemen. Men Sau- di-arabia frykter et regime inspirert og støttet av sin erkefiende Iran så tett innpå egne grenser. Og har satt i gang bombing og leveranser av våpen til opprørere.

Den saudiske krigsmaski­nen er bygget opp av og forsynes med amerikansk og europeisk materiell. Norge tillater ikke eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-arabia, men eksportere­r annet forsvarsma­teriell til oljestaten. I dagens dramatiske situasjon bør Norge stanse eksporten av slikt materiell til Saudi-arabia. Det vil knapt ha noen militaer effekt, men det vil vaere å vise politisk lederskap i en konflikt som altfor lenge har fått pågå uten den oppmerksom­het dens mange ofre fortjener.

Det er på høy tid at Vesten tar innover seg de enorme lidelsene som den politiske og militaere støtten til Saudi-arabia fører til. Hensynet til de mange som lider i Jemen må veie tyngre enn forbindels­ene til kongefamil­ien i Saudi-arabia.

I dagens dramatiske situasjon bør Norge stanse eksporten av forsvarsma­teriell til Saudi-arabia.

 ??  ?? En mor holder sin gutt på en helsestasj­on i Jemens hovedstad Sanaa.
En mor holder sin gutt på en helsestasj­on i Jemens hovedstad Sanaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway