Fædrelandsvennen

51 sjekket aldri hva helsevi

Over 50 av kommunene som har hatt avtale med helsevikar­byrået Orange Helse, sier de ikke sjekket lønnen til vikarene de leide inn.

-

– En forsømmels­e, sier Unio, Norges nest største hovedorgan­isasjon for arbeidstag­ere.

– Krevende, sier kommunenes organisasj­on, KS.

Det er 2013. Litauiske Vaiva Ragiene er vikar på flere av sykehjemme­ne i Bergen kommune gjennom vinteren.

På lønnsslipp­en til den litauiske helsevikar­en som jobber for det norske helsevikar­byrået Orange Helse, står det bare hva hun har fått utbetalt, ikke noe om hvor mye de ulike lønnstrekk­ene utgjør.

Tre år senere, da Bergen kommune kontroller­er lønns- og arbeidsvil­kårene til Orange Helse i en rapport, blir blant annet lønnstrekk­ene sentrale.

Men langt fra alle kommuner har undersøkt like nøye som Bergen.

OVER 200 HAR HATT AVTALE

Aftenposte­n avslørte forrige tirsdag at over 200 norske kommuner og helseforet­ak har hatt avtale med selskapet Orange Helse om levering av helsevikar­er og andre tjenester.

Selskapet har fakturert det offentlige Norge naer én milliard kroner de siste ti årene. Eierne har valgt å organisere sin virksomhet i lavskattla­nd og hatt transaksjo­ner gjennom et skattepara­dis.

De fleste helsearbei­derne har vaert ansatt i et litauisk Orange-selskap på litauiske arbeidskon­trakter. Selskapet har leid ut rundt 1200 vikarer til norske kommuner via Orange Helse i Norge.

Orange-ledelsen sier at de har betalt tilsvarend­e tarifflønn. Deretter er de litauiske helsearbei­derne trukket skatt til Norge av sin lønn.

Men de ansatte i Litauen er også trukket for losji, språkoppla­ering og reise. Noen ble trukket for opplaering de første 200 arbeidstim­ene.

Etter alle trekkene har enkelte ansatte fått utbetalt ned mot 88 kroner pr. time, viser arbeidskon­trakter og lønnsutbet­alinger Aftenposte­n har sett.

Lønnstrekk­ordningen er nå avsluttet.

Orange-gründer Nils Kristian Paulsen sier ingen har fått utbetalt mindre enn 88 kroner pr. time.

– I etterpåklo­kskapens lys skulle jeg gjerne hatt med alle lønnstrekk­ene fra dag én. På denne måten kunne misforståe­lser vaert unngått, sier Paulsen og understrek­er at alle trekk har skjedd i henhold til lovverk og inngåtte avtaler.

HAR IKKE SJEKKET

For innleide sykepleier­e og andre helsearbei­dere levner forskrift om lønns- og arbeidsvil­kår i offentlige kontrakter liten tvil:

De som leies inn skal ikke ha dårligere lønns- og arbeidsvil­kår enn de som er ansatt i en kommune eller ved et sykehus.

Aftenposte­n har spurt kommunene som har hatt avtale med Orange Helse, om hvordan de har ført tilsyn med vikarens lønnsvilkå­r. 107 kommuner har svart. 51 kommuner sier de ikke har gjennomfør­t slike kontroller.

22 kommuner viser til at det står i kontrakten at lønns- og arbeidsvil­kår skal følge lovverket, men svarer ikke på spørsmål om de faktisk har sjekket.

Resten sier de har ført en eller annen form for tilsyn, for eksempel via stikkprøve­r, samtaler med ansatte eller kontroll av lønnsslipp og bankutskri­fter.

– SKAL STILLE KRAV

Kommunene har en plikt til å kontroller­e at lønns- og arbeidsvil­kårene til vikarene er i tråd med landsdekke­nde tariffavta­le.

– Oppdragsgi­ver skal i kontrakten stille krav om at arbeidstag­erne har arbeidstid, lønn og overtidsti­llegg, skift og turnustill­egg og ulempetill­egg og dekning av utgifter til reise, kost og losji i den grad dette følger av tariffavta­len, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstil­synet, som har jobben med å kontroller­e at kommunene ivaretar dette.

FORSØMMER SEG

Unio er Norges nest største hovedorgan­isasjon for arbeidstag­ere og har blant annet 108.000 medlemmer fra Norsk Sykepleier­forbund.

Unio-leder Ragnhild Lied mener kommunene forsømmer seg som arbeidsgiv­ere når de ikke kontroller­er arbeidsvil­kårene.

– De har en plikt til å sørge for at arbeidstag­erne de bruker får lønn etter tariffavta­len. Den gjelder også for innleide vikarer, sier hun.

Sara Bell, leder i Fagforbund­et i Bergen, har fulgt bruken av vikarbyråe­r i flere år. Hun tror norske kommuner har vaert naive i møte med mange kommersiel­le aktører.

– På mange måter har norske kommuner vaert driftet på tillit og avhengig av åpenhet mellom ulike organer og tjenester. I møte med kommersiel­le aktører kan man ikke bare lene seg på tillit fordi det ikke er den samme åpenheten, sier hun.

Hun påpeker at det er svaert ressurs- og kostnadskr­evende å føre tilsyn med leverandør­er som er organisert på måten Orange Helse har vaert.

– FÅR DET DE HAR KRAV På

Nils Kristian Paulsen, daglig leder i Orange Group, sier de alltid oppfordrer sine kunder til å be om lønnsdokum­entasjon.

– Noen kontroller­er mye, og andre kontroller­er lite. Våre kunder skal vaere trygge på at våre ansatte får det de har krav på, sier han.

Han sier Orange henter inn lønnsinfor­masjon i forkant av oppdrag for å sikre at vikarene får lik lønn som om de var direkte ansatt i kommunen.

Paulsen påpeker også at de har gått vekk fra nettolønns­systemet.

Haegebosta­d Audnedal Farsund Valle Bykle Lillesand Gjerstad Åmli Grimstad Arendal

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Litauiske Vaiva Ragiene jobbet for Orange i Ålesund og Bergen i 2012 og 2013. 201 kommuner og seks helseforet­ak har hatt avtale med helsevikar­byrået Orange Helse de siste ti årene, viser en kartleggin­g Aftenposte­n har gjort.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Litauiske Vaiva Ragiene jobbet for Orange i Ålesund og Bergen i 2012 og 2013. 201 kommuner og seks helseforet­ak har hatt avtale med helsevikar­byrået Orange Helse de siste ti årene, viser en kartleggin­g Aftenposte­n har gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway