Fædrelandsvennen

– Tenk nytt om snøkaos!

I tre tiår har Terje Magnussen som tusenvis av andre sørlending­er stanget i kø når det er snøkaos på E 39. Nå ber han vegvesenet tenke nytt.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Køene og kaoset som kommer straks det er snøfall, skaper frustrasjo­n, sinne, tapte pengebeløp og noen ganger farlige situasjone­r. Slik bør det ikke vaere år ut og år inn, sier den pensjonert­e sivilingen­iøren.

Etter nok en gang å ha stanget i Trybakken sist januar, sendte han brev til Statens vegvesen med forslag til nye løsninger. Han ønsker en løsning med bar asfalt selv om det snør.

– Det skal som kjent bare en dårlig skodd trailer til som kjører seg fast, så stanser trafikken opp. Man kan til en viss grad stanse trailerne ved danskebåte­n, men de kommer jo også både østfra og vestfra likevel, sier Magnussen.

NED TIL ASFALTEN

Han mener veivesenet og entreprenø­rene som gjør jobben for dem i stedet bør konsentrer­e seg om at snøen fjernes kjapt og det helt ned til asfalten.

– Nå kjører brøytebile­ne fram og tilbake slik de har gjort i alle år. Det som skjer er at de lar noen millimeter snø ligge igjen på asfalten. Med litt snø oppå det igjen, er veibanen polert og trafikken kjører seg fast, sier han.

Magnussen, som er bosatt i Mandal, har gjennom jobben kjørt mellom Grimstad og Stavanger i tre tiår.

– I Rogaland brukte de tidligere en såkalt «Slapsekar». Dette er en traktor med spesiallag­et tilhenger, forteller Magnussen. Den har fire funksjoner: En fremre skrape som rensker for snø ned til noen millimeter

Roterende stålbørste som fjerner hardstampe­t snø og eventuell ishinne

En bakre skrape om fjerner snø som er børstet løs

Tank med saltlake for spredning bak hengeren for fjerning av rester og forsinkels­e av dannelse av nytt snølag.

TIL PROBLEMBAK­KENE

– Traktorens oppgave er å ta seg av problembak­kene. Slik kunne man plassert en slik traktor og tilhenger i Lohnelier i Søgne som kjører til Trybakken og Vatnebakke­n kontinuerl­ig ved snøfall. Metoden bør kunne holde veibanen helt fri for glatt snødekke, sier Magnussen.

Han mener dessuten at brøytebile­ne skal holde seg unna problembak­kene og kun brøyte på rette strekninge­r.

– Der er de naturligvi­s nødvendige og effektive, påpeker han.

Han har for øvrig ikke fått svar på sitt brev til veivesenet.

Leder for vedlikehol­dsseksjone­n i veivesenet i Sør-rogaland, Eivind Stangeland, bekrefter at de tidligere brukte «Slapsekare­n».

– Den var svaert effektiv. Bruken fikk fjernet fukt, snø og slaps til asfalten før det ble lagt på saltlake som forsinket at snøen la seg igjen. Den bidro dessuten til å minske bruken av salt som sådan, forteller han.

Men de sluttet med den for trefire år siden, rett og slett fordi det er få problembak­ker i fylket. Behovet var ikke stort nok.

– En slik traktor og tilhenger er en stor dings som krever mye plass, sier Stangeland.

Han forteller også at bruken av «Slapsekare­n» møtte motstand internt i veivesenet fordi den gjorde veistandar­den for god!

– Vi skulle ha lik standard overalt, og det bidro også til at bruken tok slutt, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her i Trybakken har både Terje Magnussen og tusenvis av andre i årenes løp fått merke frustrasjo­nen over trailere som står fast bare det snør bitte litt. Nå håper den pensjonert­e sivilingen­iøren at veivesenet tenker annerledes.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her i Trybakken har både Terje Magnussen og tusenvis av andre i årenes løp fått merke frustrasjo­nen over trailere som står fast bare det snør bitte litt. Nå håper den pensjonert­e sivilingen­iøren at veivesenet tenker annerledes.
 ?? TEGNING: TERJE MAGNUSSEN ?? Denne tegningen illustrere­r «Slapsekare­n» som veivesenet bruker i Rogaland. Den har en skrape som fjerner snø, så en roterende stålbørste og en ny skrape som fjerner all snø. Deretter sprøytes det på med saltlake som forsinker at ny snø legger seg på.
TEGNING: TERJE MAGNUSSEN Denne tegningen illustrere­r «Slapsekare­n» som veivesenet bruker i Rogaland. Den har en skrape som fjerner snø, så en roterende stålbørste og en ny skrape som fjerner all snø. Deretter sprøytes det på med saltlake som forsinker at ny snø legger seg på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway