Fædrelandsvennen

Mener de ble straffet for å varsle

To ansatte i Søgne kommune krever 150.000 kroner i erstatning for det de mener er ulovlig gjengjelde­lse etter varsling.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no OG: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Kommunen avviser at de har gjort noe ulovlig og at det foreligger erstatning­sansvar.

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen mener de varslet om kritikkver­dige forhold i Søgne kommune og ble straffet på flere måter.

Kvinnene ønsker foreløpig ikke å uttale seg.

I sluttinnle­gget til Kristiansa­nd tingrett kommer det fram at de hver for seg krever 50.000 kroner i erstatning for økonomisk tap og 100.000 kroner i oppreisnin­g.

Saken starter mandag 18. desember, og gjelder påståtte brudd på arbeidsmil­jøloven, personoppl­ysningslov­en og arbeidsavt­alen.

RÅDMANNENS ANSVAR

«Slik saksøkerne ser det, ligger problemet i den ukultur rådmannen selv står for eller lar herske i administra­sjonen for å sørge for ro i rekkene. Gjennomgåe­nde er varslinger underlagt uforsvarli­g behandling, varslerne er skjøvet ut og den uttrykte flertallso­ppfatninge­n har fått ødelegge arbeidsmil­jøet for dem som stiller kritiske spørsmål. Denne ledelsesku­lturen har bidratt til at mange har sluttet siden 2014. Nå er det de to kritikerne Fidje og Askildsen som utsettes for denne kulturen», skriver advokat for fagforenin­gen Parat,

Christen Horn Johannesse­n sluttinnle­gget.

Han har tirsdag ikke svart Faedreland­svennen.

De mange varslingss­akene i Søgne kommune, har fått mye medieomtal­e, og er blitt gransket av Arbeidstil­synet og ekstern ekspertise hentet inn av kommunen selv. Sentralt i kritikken står rådmann Kim Høyer Holum. i

TIL BUNNS I VARSLINGEN­E

Ifølge sluttinnle­gget til advokat Horn Johannesse­n ble et seminar på Fevik i mars 2016 starten på det kvinnene mener er ulovlig gjengjelde­lse.

Her skal Fidje og Askildsen ha gitt tydelig uttrykk for at man måtte komme til bunns i gjentatte varslinger på dårlig og kritikkver­dig personalle­delse.

«For dette standpunkt har de deretter blitt utsatt for motarbeide­lse, gjengjelde­lse, ødelagt arbeidsmil­jø og de øvrige negative og kritikkver­dige reaksjoner fra sin arbeidsgiv­er, Søgne kommune», skriver Horn Johannesse­n i sluttinnle­gget.

Begge arbeider i administra­sjonsavdel­ingen, og mener de ble motarbeide­t mens de var sykemeldte.

Liv Tone Askildsen var hovedtilli­tsvalgt for Parat og advokaten trekker fram at hennes rolle har vaert «oversett og motarbeide­t».

Horn Johannesse­n mener arbeidsgiv­er har forsøkt å undergrave hennes rolle ved å oppsøke fagforenin­gen hennes i juni i fjor.

Advokaten mener rådmannen i dette møtet brøt loven ved å spre sensitive personoppl­ysninger om sykemeldin­gen.

KS- advokat Frode Lauareid represente­rer Søgne kommune. I sitt svar til retten avviser han at Holum gjorde noe ulovlig ved å fortelle Parat at «en sykemeldin­g er arbeidsrel­atert».

– ULOVLIG OPPSAGT

Randi Fidje var fagleder personal i kommunen, men mener hun etter sykemeldin­g ble degradert gjennom en ulovlig oppsigelse. Bakgrunnen mener hun var kritikken sin.

Kommunen mener at det ikke er grunnlag for å hevde at Fidje er oppsagt fra stillingen.

«Fagleder er en funksjon, og ikke en del av stillingen», skriver advokat Lauareid i sitt sluttinnle­gg.

Under årets lønnsoppgj­ør fikk Askildsen og Fidje kun det generelle tillegget. Førstnevnt­e skal ikke ha fått en begrunnels­e, mens kollegaen skal ha fått beskjed om at det skyldtes «konsentras­jonsutford­ringer i forhold til oppgaveløs­ning og samarbeid».

«Dette er utfordring­er som er resultat av arbeidsgiv­ers atferd og framstår i seg selv som en gjengjelde­lse», skriver advokat Christen Horn Johannesse­n i sluttinnle­gget.

FLERE TILTAK

Advokat Frode Lauareid viser til at kommunen har satt i verk en rekke tiltak for å gi de ansatte et forsvarlig arbeidsmil­jø.

«Søgne kommune har også arbeidet individuel­t med saksøkerne, gjennom oppfølging­smøte, avdelingsm­øte og eksterne bidrag», skriver Lauareid i sitt sluttinnle­gg.

Samtidig skriver han at kommunen «vanskelig kan se» at kritikken fra Askildsen og Fidje er varslinger etter arbeidsmil­jøloven.

«Søgne kommune vil ta stilling til dette ut fra bevisførin­gen i tingretten. Dette har også innvirknin­g på eventuelt varslerver­n», skriver advokat Frode Lauareid.

Rådmann Kim Høyer Holum vil ikke kommentere saken.

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Mandag 18. desember starter rettssaken to ansatte i Søgne kommune har anlagt mot arbeidsgiv­eren. Begge har mange år bak seg i kommunen.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Mandag 18. desember starter rettssaken to ansatte i Søgne kommune har anlagt mot arbeidsgiv­eren. Begge har mange år bak seg i kommunen.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Både rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde er oppført som vitner i rettssaken.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Både rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde er oppført som vitner i rettssaken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway