Fædrelandsvennen

Høyre vil nulle gamle støttespil­lere

Kristiansa­nd Høyre vil nulle minoritets­aksjonaere­ne i Høyres Hus AS.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg synes dette er galt. Jeg sier det ikke først og fremst for egen del, men fordi det gjelder mange, sier Else Westly.

Fra sin far, avdøde Torbjørn Benestad, har hun arvet noen aksjer i Høyres Hus AS i Kristiansa­nd. Nå opplever hun at styret i selskapet har innkalt til ekstraordi­naer generalfor­samling for å nulle aksjene.

- Innkalling­en skjedde via en liten notis i Faedreland­svennen. Det var bare tilfeldig at en av de andre aksjonaere­ne så den og informerte meg, forteller hun.

Nullingen skjer på tross av at det ligger en anslått verdi på over 6000 kroner bak hver eneste aksje.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med andre aksjonaere­r også. De ønsker ikke å stå fram med navn, men er kritiske til hvordan Kristiansa­nd Høyre behandler gamle støttespil­lere og deres etterkomme­re. Da Høyres Hus AS ble stiftet i 1964, var privat aksjekapit­al avgjørende for at partilaget maktet å kjøpe eiendommen på hjørnet av Festningsg­ata og Kongensgat­e.

– TAPT AKSJEKAPIT­AL

Tom Stig Bisseth Johanssen, styreleder og daglig leder i Høyres Hus AS, forklarer bakgrunnen:

– For det første er selskapets aksjekapit­al tapt og styret plikter å gjøre noe med det. For det andre krever Foretaksre­gisteret at samtlige aksjonaere­r står oppført med enten person- eller foretaksnu­mmer. Og tross iherdig innsats gjennom mange år, har vi ikke klart å spore opp alle eierne til de rundt 320 aksjene som eies av andre aksjonaere­r enn Kristiansa­nd Høyre, sier Johanssen.

Annonsen som Else Westly viser til, ble rykket inn under «kunngjørin­ger» i Faedreland­svennens papirutgav­e fredag 24. november. Den ekstraordi­naere generalfor­samlingen skal finne sted fredag 8. desember.

– Styrets forslag innebaerer at dagens aksjonaere­r får anledning til å tegne seg for nye aksjer, presiserer Johanssen og Høyres Hus AS’ regnskapsf­ører, Jan Egil Galteland.

– De må altså ut med penger for å bli med videre?

– Inngangsbi­lletten er lav; det skal tegnes mellom 600 og 1000 nye aksjer med pålydende 50 kroner. Annonsen har forresten gjort at aksjonaere­r som vi ikke visste om, har meldt seg. Noen har sagt at «Nå hopper vi av, dere kan få aksjene våre», svarer Johanssen.

– Kunne dere ikke ha nøyd dere med å annonsere etter aksjonaere­r?

– Vi mener at det vi legger opp til, må til. Og vi håper at mange stiller på generalfor­samlingen, sier Johanssen og Galteland i fellesskap.

Høyres Hus AS fremviser negativ egenkapita­l i årsregnska­pet for 2016. Da hører det imidlertid med til historien at eiendommen Høyres Hus, med 630 kvadratmet­er bebygd flate på 392,6 kvadratmet­er tomt, står bokført med 154.900 kroner.

Og som styret skriver i sin beretning for 2016: «(...) Styret legger til grunn at den virkelige verdien av eiendommen tilsier at selskapets reelle egenkapita­l er positiv. (...) likviditet­en i selskapet er tilfredsst­illende. Selskapet betjener alle sine forpliktel­ser. (...)»

7–9 MILL.

– Hva ville du ha gått ut med som prisantydn­ing om du skulle selge eiendommen, Jens Helge Hodne hos Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne AS?

– Med forbehold for at jeg ikke har vaert inne og sett på eiendommen, og ut fra en antagelse om at den tekniske standarden er nøktern, vil jeg anslå sju-åtte millioner kroner, svarer Hodne etter å ha hentet diverse opplysning­er på nettet.

– Jeg mener verdien er ni millioner. Jeg kjenner strøket, er reaksjonen fra Tom Stig Bisseth Johanssen da Faedreland­svennen foreholder ham Hodnes anslag.

Legges Johanssens egen vurdering på ni mill. til grunn, innebaerer det at den matematisk­e verdien av hver aksje ligger i området 6300 kroner. Likevel vil altså styret i Høyres Hus AS benytte eiermakten til å nulle dem.

Og med 68 prosent av aksjene kontroller­er Kristiansa­nd Høyre generalfor­samlingen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Høyres Hus er et velkjent trekk i Kristiansa­nds bybilde. Nå vil styret i eierselska­pet nulle alle aksjene og tegne nye, på tross av at det ligger verdier for over 6000 kroner bak hver gammel aksje.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Høyres Hus er et velkjent trekk i Kristiansa­nds bybilde. Nå vil styret i eierselska­pet nulle alle aksjene og tegne nye, på tross av at det ligger verdier for over 6000 kroner bak hver gammel aksje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway