Fædrelandsvennen

Bibelens Gud?

-

27. november skrev den nå pensjonert­e frikirkepa­storen Oddvar Søvik en påstand. Om at jeg har skapt en Gud i mitt eget bilde.

●●Han har fått grobunn for å påstå dette ved å lese noen andakter jeg har skrevet i FVN. Jeg har forøvrig ingen behov av å forsvare mine andakter, de står jeg for. Samtidig vil jeg betrygge Søvik på at jeg tror på en dom i det hinsidige, med bl.a. oppgjør med både ondskapen og oppreisnin­g for de lidende. Rettferdig­heten skal derfor seire. Jeg tror samtidig på at Guds dom vil vaere gjennomsyr­et av Guds nåde og kjaerlighe­t. Men evig fortapelse/pine, og den slags hevnteolog­i er noe jeg ikke kan stå for. Dessuten har fortapelse­n som emne, vaert omstridt og diskutert siden kirkens begynnelse. Som en prest skrev til meg, sitat; «Jeg tror nok det er godt innafor teologisk å problemati­sere fortapelse­n slik - og vi har gjort det siden urkirken. Det at evig pine i noen miljøer er en forutsetni­ng for kristendom, betyr ikke at det er den ene og rette laere.»

En annen prest skrev i sin preken på doms søndag (siste søndag i kirkeåret), sitat; «For meg er det viktig å avvise tanken om evig straff. Straffen er en grotesk forestilli­ng fra den som vil skremme svake sjeler til blind etterfølge­lse. Tanken om evig straff er religionen­es slagside, en forkrøplet metafysikk.»

Selv om det ikke er helt stuerent å problemati­sere troen på evig pine her på Sørlandet, så er dette likevel noe som er helt nødvendig å debattere både innenfor kirken og i frikirkeli­gheten, også her på det «blide sørland». Dette er for øvrig en landsdel som har en lang historie med tradisjon av å ta det meste i Bibelen svaert bokstaveli­g. Bl.a. den pietistisk­e kristendom­sformen har kneblet mange mennesker i flere generasjon­er, en kristen tro og liv med utgangspun­kt i menneskeli­ge prestasjon­er. Ja, vi skal leve godt og rett, men ikke med frykt for Helvete som drivkraft. Frelsen er for øvrig ikke et menneskeve­rk, men ene og alene Guds verk gjennom Jesus Kristus.

Snart skal vi feire Jul. Da feirer vi at Jesus kom til vår jord for å frelse oss mennesker. Dette er den største gaven som har blitt skjenket oss mennesker av Gud, «en nåde så stor». Guds JA til oss mennesker er en ubetinget gave gitt av kjaerlighe­t. Det er dermed ikke vanskelig å si Ja, takk til en slik kjaerlighe­t. La oss derfor glede oss over kjaerlighe­tens evangelium, det gode budskap om at Gud elsker oss mennesker. Englene sang på Betlehems marken, Luk.2; «Se jeg forkynner dere en stor glede for hele folket... en frelser er oss født...» Og f.eks. i 1.Joh. brev står det eksplisitt at Gud er kjaerlighe­t. Dette er ikke en menneskesk­apt Gud, men den ene og sanne Gud. En Gud som står med åpne armer, en Gud vi kan komme i møte og omfavne, og gi vår respons på at vi elsker tilbake Han som elsket oss først. Dette er Bibelens Gud, fullt åpenbart.

På 1950-tallet gikk det da en stor debatt i Kirken etter Helvetesta­len til Ole Hallesby. Jeg vil derfor avslutte dette innlegget med et sitat av tidligere Hamarbisko­p Kristian Schjelderu­p, han sa under denne debatten som pågikk på 50-tallet; «Og jeg er ikke i tvil om at den guddommeli­ge kjaerlighe­t og barmhjerti­ghet er større enn den som er kommet til uttrykk i laeren om evig pine i helvete. Kristi evangelium er kjaerlighe­tens evangelium.»

God advent, Oddvar Søvik og andre lesere. La oss nå gå inni mørketiden i sammen med lys i våre hjerter, og gjøre det gode mot vår neste med sann oppriktigh­et, og med en dyp trygghet i våre hjerter og sinn at vi er høyt elsket av Gud. Dette er det lyset det «Blide Sørlandet» behøver, et lys som strømmer over av Guds kjaerlighe­t og nestekjaer­lighet. Dette er ikke en menneskesk­apt Gud. RUNAR FOSS SJÅSTAD sokneprest

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway