Fædrelandsvennen

Retten til å dø

-

Flere uhelbredel­ig syke nordmenn har reist til utlandet for å få aktiv dødshjelp. Nylig gikk Grønn Ungdoms landsmøte inn for å utrede legaliseri­ng av eutanasi og legeassist­ert selvmord i Norge.

●●Over halvparten av befolkning­en er positive til aktiv dødshjelp. Når vi vet at en stor andel av befolkning­en er for aktiv dødshjelp, og at vi ikke kan stoppe nordmenn fra å benytte seg av tilbudet i utlandet, er det et politisk ansvar å utrede muligheten­e for å tillate dette i Norge.

Grønn Ungdoms vedtak om å utrede aktiv dødshjelp betyr ikke at vi er skråsikre på at det er riktig å legalisere dette. Vi mener at debatten om aktiv dødshjelp i Norge må vaere mest mulig kunnskapsb­asert. I dag finnes det lite eller ingen forskning på de samfunnsme­ssige konsekvens­ene av å tillate aktiv dødshjelp, for eksempel utilbørlig press på eldre og syke. En utredning må nødvendigv­is balansere mellom enkeltmenn­eskets rett til å bestemme over eget liv, og hensynet til å beskytte enkeltmenn­esker mot utilbørlig press fra omgivelsen­e.

Dersom aktiv dødshjelp skulle bli legalisert i Norge, ville det vaert i strengt regulerte former. En utredning vil gi oss et godt grunnlag for å diskutere saken innenfor norske rammer, og gi oss mer kunnskap om hvordan vi kan sikre flest mulig mennesker en verdig slutt på livet. NATHANIEL STEINHAUG nestleder Grønn Ungdom Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway