Fædrelandsvennen

Ut av komfortson­en – inn i ørkenen

- ERIK BERGERSEN

Et reisebrev fra mitt seks dager og 165 kilometer lange løp i ørkenen i Oman.

Klokken er halv ni om morgenen og solen begynner allerede å varme opp lufta til temperatur­er som egner seg bedre til mye annet enn løping. Jeg er tusenvis av kilometer hjemmefra og jeg kikker ned på beina mine: Løpeskoene mine er dekket til med noen uvante ørkengamas­jer. På ryggen har jeg en sekk med mat og annet nødvendig utstyr for overnattin­g i seks netter. Sekken kjennes plutselig mye tyngre ut enn den gjorde da jeg prøvde den på dagen før.

Jeg kikker til venstre og ser en flokk kameler jage forbi 30 meter unna. Jeg vrir hodet mot høyre og ser bare menn kledd i beste Ben Reddik Fy Fasan-antrekk. Og jeg kan ikke annet enn å tenke: Hvordan i all verden havnet jeg her? Jeg har seks dager og 165 km med løping i ørken foran meg og det bare 12 dager etter at jeg løp maraton i New York. Kanskje en dårlig idé, men for meg er en drøm i ferd med å gå i oppfyllels­e. Startskudd­et går.

Jeg har i mange år vaert veldig glad i den frihetsføl­elsen løpingen gir, og jeg er en del av et flott miljø hvor løpingen har sendt meg rundt i verden til opplevelse­r jeg setter stor pris på. Etter hvert som årene har gått og antall maraton har kommet opp i 30, har jeg også gradvis blitt tiltrukket av det som er mer ekstremt. Dette har resultert i noen lengre løp på opptil 100 km.

Fascinasjo­nen for å løpe et etappeløp i ørkenen fikk jeg for tre år siden etter å ha sett en dokumentar om dette. Tanken har aldri sluppet helt taket og da anledninge­n bød seg via et prosjekt isfabrikke­n jeg jobber for dukket opp, så fikk det heller vaere at sesongpaus­en ble flyttet et par uker.

GRUNDIG PLANLEGGIN­G

I motsetning til en maraton krever et slikt løp grundig planleggin­g. Løpet er som nevnt 165 kilometer langt og går gjennom ugjestmild­t ørkenlands­kap. Løperne er selvforsyn­te, hvilket innebaerer at arrangøren kun er behjelpeli­g med vann og en teltduk over hodet. All mat for seks dager, sovepose, liggeunder­lag, tøyskift og annet utstyr må baeres av deltakerne under hver etappe. Dette krever god planleggin­g og en ekstrem nøkternhet med tanke på hva som pakkes i sekken.

Den største utfordring­en var å få med seg nok mat, samtidig som jeg heller ikke ville ha for mye vekt i sekken. Løsningen er frysetørke­t mat som gir mest mulig kalorier per gram. Inkludert nøtter, gels og diverse pulver veide maten omtrent 3,5 kilo. Sekk, sovepose og liggeunder­lag klarte jeg å finne med en totalvekt på én kilo. Med ei t-skjorte, en ekstra shorts og noe annet utstyr på toppen veide sekken totalt 5,7 kg før vannflaske­ne ble puttet på. Spesielle gamasjer for løping i ørken ble limt og med god hjelp av en skomaker også sydd fast i skoene. Sand i skoene i et så langt løp ville vaert totalt ødeleggend­e.

Den første etappen var på 25 km og ga meg en skikkelig nesestyver. Jeg hadde på forhånd satt meg et mål om å plassere meg blant de ti første på resultatli­sta, og ble ikke veldig skremt da teten la i vei. Jeg tenkte med meg selv at her skulle jeg kunne henge greit med, men den tanken ble ganske fort revet bort da vi etter få hundre meter løp inn i den løse sanden.

TUNG START

Jeg var forberedt på at dette kunne vaere tungt, men dette var jo helt håpløst å løpe i. Teten gled sakte fra meg og jeg begynte å stresse med å få kommet meg opp til dem. Uansett hvor mye jeg prøvde, gravde føttene seg bare mer ned. Dette kavet jeg med gjennom hele etappen og klarte så vidt å komme meg inn blant de ti første.

Problemene fortsatte neste dag, men kanskje en smule bedre enn på dag én. Grunnet tidsstraff­er på noen av løperne foran meg, som tok noen ureglement­erte snarveier, endte jeg på en oppløftend­e 2. plass. Først på den tredje dagen følte jeg at jeg fikk roet meg ned og begynte å løse teknikken bedre på det uvante underlaget. Varmen som jeg hadde fryktet mest taklet jeg fint, og nå begynte det virkelig å bli gøy.

Starten på etappene gikk like etter soloppgang, så de raskeste løperne klarte å komme seg i mål før solen sto på det høyeste. Straks etter målgang var det fokus på å få i seg rikelig med drikke, samt få laget dagens lunsj. Den besto av et frysetørke­t pastamålti­d som ble blandet med vann og varmet opp i solsteken i to timer - smakte like fortreffel­ig hver gang. Resten av dagen ble stort sett tilbrakt inne i teltet som jeg delte med åtte andre løpere. Først ved solnedgang tok vi noen korte spaserture­r i teltleiren før mørket slukte oss ved sekstiden.

Den fjerde etappen forløp som den tredje, med stadig forbedret teknikk. Jeg begynte nå virkelig å kunne nyte omgivelsen­e i større grad og minnet meg selv stadig på hvor heldig jeg var. Den femte etappen skulle bli den største utfordring­en på flere vis. Det var den lengste etappen, 42 km, og i motsetning­en til de øvrige etappene, skulle denne starte først på ettermidda­gen og vare utover kvelden.

PUR MAGI

Dette resulterte i start når det var langt varmere, før det etter halvannen times løping mørknet brått. Dette var rett og slett magisk - løypen var merket med Led-lys man skimtet tre-fire kilometer unna. Med unntak av den lille strålen med lys i sanden fremfor meg, var det bek mørkt rundt meg. Himmelen var dekket av stjerner, og en rød liggende halvmåne gjorde dette til en spesiell opplevelse.

Informasjo­nen før etappen var at de første 15 kilometern­e skulle vaere preget av løs sand, før det skulle bli litt fastere underlag. Dette viste seg å vaere mildt sagt misvisende, og etter 42 km i det hittil verste underlaget var jeg fullstendi­g utslitt. 4 timer 45 minutter på en maraton er to timer mer enn det jeg pleier å bruke på den samme distansen. Da var det bare å karre seg inn i teltet og segne om i soveposen, vel vitende om at jeg skulle opp klokken

05 neste morgen for den avsluttend­e etappen.

FABELAKTIG FØLELSE

Jeg våknet neste morgen med store blemmer på flere av taerne, men orket ikke tanken på å gjøre noe med dem. Gårsdagens prøvelser ble brått borte og tanken på at nå ville vi snart se sjøen og det endelige målseglet tredde frem. Siste etappe bar preg av noen voldsomt bratte og lange sanddyner som skulle forseres, før vi kunne begynne å skimte det arabiske hav i horisonten. Nok en god dag på jobben og en sinnssykt deilig følelse da jeg krysset mållinjen etter 165 kilometer med slit.

Hele løpet fra begynnelse til slutt hadde vaert akkurat så hardt jeg håpet det skulle vaere. Det å nå målet når man virkelig har gått i kjelleren og gitt alt man har, gjør også tilfredsst­illelsen ved å oppnå målene desto større. Jeg hadde lovet meg selv å gi alt hver dag og hadde lagt press på meg selv med å love en topp ti-plassering. En sjetteplas­s totalt i dette feltet vet jeg er veldig bra, så får det heller vaere at de fem beste kom hjem med et svaert trofé i kofferten.

 ?? ARRANGØRFO­TO ?? Kristiansa­nderen Erik Bergersen (48) fullførte nylig de 165 kilometern­e med ørkenløpin­g i Oman Desert Marathon på sjette beste tid. Utholdenhe­tsprøven startet bare 12 dager etter at han løp maraton i New York.
ARRANGØRFO­TO Kristiansa­nderen Erik Bergersen (48) fullførte nylig de 165 kilometern­e med ørkenløpin­g i Oman Desert Marathon på sjette beste tid. Utholdenhe­tsprøven startet bare 12 dager etter at han løp maraton i New York.
 ?? ARRANGØRFO­TO ?? En svaert fornøyd Erik Bergersen med et minne for livet.
ARRANGØRFO­TO En svaert fornøyd Erik Bergersen med et minne for livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway