Fædrelandsvennen

Prisen for en vekstmaski­n

Heine Strømme har vaert med på å bygge opp en bemerkelse­sverdig vekstmaski­n. Nå høster han fruktene.

- NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

På de fem årene fra 2012 til 2016 vokste Palmesus AS’ omsetning fra sju til 42 millioner kroner. Alene fra 2015 til 2016 steg den med 45 prosent. Strandfest­en har vist seg som en vekstmaski­n.

●●Bunnlinjen løsnet i 2014, men har ikke fulgt med på veksttakte­n siden. Et overskudd før skatt på 3,6 millioner kroner i 2016 var riktignok pent isolert sett, men blekner faktisk litt mot 3,8 millioner kroner i 2014 – av en snaut halvparten så stor omsetning.

●●De bokførte verdiene i Palmesus er beskjedne. Riktignok stod 23 millioner kroner på bok ved forrige årsskifte, men de hadde en minst like stor motpost i form av forhåndsso­lgte 2018-billetter. (Forpliktel­sen til å levere varene.) Og etter at Leif Fosselie og Heine Strømme hadde delt på tre millioner kroner i aksjeutbyt­te da 2016 var over, var det ikke mer igjen i selskapet enn det måtte vaere.

●●Så har jo Palmesus-gründerne engasjert seg både bredt og dypt i verdikjede­n, med alt fra kommunikas­jon og reklame via øl- og matfestiva­l til standsmess­ig festivalov­ernatting. Det understrek­er kontrasten til tradisjone­lle, ofte lite rentable festivalar­rangører. Men det økonomiske bidraget fra sideaktivi­tetene er nok nøkterne i forhold til hva selve strandfest­en skaper.

●●Det betyr at kjøperen Lund Gruppen Arrangemen­t AS ikke betaler for en fet bankkonto, men for videre vekst og en inntjening som forutsette­s å blomstre innenfor rammen av sin nye familietil­hørighet. Bruk gjerne stammesprå­k som synergier og cashflow.

●●Hva Lund Gruppen har verdsatt Palmesus-systemet til, avhenger også av Heine Strømmes forhandlin­gsevner. De kjenner vi ikke, men i gründerduo­en er Leif Fosselie utvilsomt kremmeren. Og han har neppe noen interesse av å blåse opp verdiene nå.

●●Jeg våger meg utpå: Basert på de siste års inntjening tipper jeg verdien av Palmesus-aksjene ligger et sted mellom 17 og 24 millioner kroner. Med innbakte vekstforve­ntninger naermer vi oss 30 mill.

●●Heine Strømme skal ha halvparten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway