Fædrelandsvennen

St. Nicholas på søppelfjel­let

-

Bildet av julenissen drar blikket mitt til seg gjennom den åpne døra til det beskjedne hjemmet vi skal besøke på søppelfjel­let i Kairo. En typisk Santa Claus. Rødkledd - med glimt i øyet, smil om munnen og gaver i sekken.

Men når jeg innendørs ser bildet fra en annen vinkel, er det St. Nicholas som fanger blikket. Med glorie rundt hodet, fargerik kappe og krone – og kors i hånda. Tilsynelat­ende har de to bare det hvite skjegget og de milde øynene felles. Men selvfølgel­ig er det mer!

Her, mellom stinkende søppel og surrende fluer, får jeg en påminnelse om koplingen mellom julenissen og hellige Nikolas, som døde 6. 12 ca. år 350 - og altså er bakgrunnen for dagens Nilsmesse. Denne ydmyke biskopen fra Tyrkia ga nemlig gaver i det stille til fattige barn. Legender forteller at han også kastet gullmynter ned skorsteine­n hos trengende familier.

Samtidig ser jeg en linje mellom Nikolas og Mama Maggie, både til hennes innsats blant fattige barn og trengende familier her på søppelfjel­let - og til hennes ydmyke holdning og sterke fokus på bibel og bønn.

Ikke minst får jeg assosiasjo­ner til julenissen i Narnia, som ikke bare bringer rause, personlige gaver, men håp om nytt liv, dypest sett. Det samme skjer jo rett foran øynene mine! Jesus er sentrum i Mama Maggies arbeid. Det inspirerer! MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway