Fædrelandsvennen

Det Midtøsten trenger minst av alt

Det er et dramatisk feilgrep av Donald Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

-

Av alle vanskelige stridsspør­smål mellom Israel og Palestina er ikke noe mer komplisert enn Jerusalem. Byen er hellig for jøder, muslimer - og kristne. Selv små justeringe­r av status quo, utløser kraftige reaksjoner. Som da Israel i sommer monterte sikkerhets­scannere ved inngangen til Klippemosk­een for å hindre terroraksj­oner. Resultatet var kraftige demonstras­joner og vold fra palestinsk side, og Israel ga seg.

Nå gjennomfør­er president Trump en svaert symboltung og provoseren­de endring i amerikansk politikk. Ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, gjør han det enda vanskelige­re å nå det som hele tiden har vaert en forutsetni­ng for en fredsavtal­e: at Jerusalem deles. Slik at det muslimske Øst-jerusalem blir hovedstad i en palestinsk stat og at det internasjo­nale samfunn anerkjenne­r Vest-jerusalem som Israels hovedstad.

Trump ble advart mot dette skrittet av USAS arabiske allierte på forhånd. Både Saudi-arabia, Egypt og Jordan frykter en kraftig voldsbølge fra palestinsk side. Og den palestinsk­e lederen, Mahmoud Abbas, har ifølge israelske medier gjort det klart at hans PLO ikke vil sitte stille og se på. Hans Fatah-organisasj­on har allerede oppfordret til tre dager med raseri i Øst-jerusalem og på Vestbredde­n. Hvis situasjone­n eskalerer videre, er spørsmålet om Abbas også vil tolerere palestinsk voldsbruk mot israelske soldater, politistyr­ker og bosettere. I så fall kan situasjone­n komme helt ut av kontroll.

Det Trump åpenbart ikke har skjønt, eller enda verre: bevisst ignorerer, er at hans politikk styrker de mest militante gruppene, blant palestiner­ne og i resten av Midtøsten. Alle de som hele tiden har sagt at USA ikke ønsker en rettferdig løsning men kun går Israels aerend, får nå vann på mølla. Og de moderate kreftene, som Mahmoud Abbas, har ikke råd til å la ekstremist­ene vaere de som målbaerer kampen for Jerusalem. De moderate, fredelige aktørene må nå kappløpe med de militante.

Donald Trump sier hans mål er fred mellom Israel og Palestina. Beslutning­en om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan føre til det motsatte.

Det Trump åpenbart ikke har skjønt, eller enda verre: bevisst ignorerer, er at hans politikk styrker de mest militante.

 ??  ?? Jerusalem er hellig for både jøder, muslimer og kristne.
Jerusalem er hellig for både jøder, muslimer og kristne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway