Fædrelandsvennen

V-topper i Agder sier nei

– Jeg ønsker ikke at Venstre skal gå i regjerings­forhandlin­ger med Frp, sier landsstyre­medlem Petter N. Toldnaes fra Lillesand.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– For meg er dette et retningsva­lg, og jeg ønsker å vaere tydelig. Jeg vet hvilket Norge jeg ønsker, og jeg vet hvilket Venstre jeg ønsker. Skal vi få mest mulig gjennomsla­g for å føre Norge i riktig retning, tror jeg ikke det er riktig å sitte rundt samme bord som Frp, sier Toldnaes til Faedreland­svennen.

Til helgen samles Venstres sentralsty­re og landsstyre for å avgjøre om partiet skal gå i regjerings­forhandlin­ger. Partileder Trine Skei Grande skal orientere om resultatet av høstens sonderinge­r med Høyre og Frp, og de tillitsval­gte skal så gi rødt eller grønt lys for å gå videre.

Petter N. Toldnaes, som var stortingsk­andidat for begge Agder-fylkene, og også sitter i sentralsty­ret, gir rødt lys:

– Jeg jobber for et rausere, grønnere og mer liberalt samfunn, og da er det unaturlig for meg å sitte i samme regjering som Frp, sier han.

– Nå tror jeg det er riktig at vi får to partier i sentrum som har mulighet til å samarbeide begge veier, sier Toldnaes.

– VELDIG SKEPTISK

Også Torunn Sandvand, leder for Agder Venstre, er negativ:

– Jeg er veldig skeptisk til at Venstre skal gå i regjering med Høyre og Frp. Slik jeg ser det nå, kommer vi til å gå imot, sier hun til Faedreland­svennen.

– Det er ulike meninger blant medlemmene i Agder, men de faerreste er positive, og hovedtrekk­et er at vi bør holde oss utenfor formell regjerings­deltakelse. Selv om vi har oppnådd mye i samarbeide­t, er det stor avstand mellom Venstre og Frp både i verdigrunn­lag og måten å drive politikk på. Spesielt vanskelig er det på miljø og innvandrin­g, understrek­er hun.

– Dersom det skal bli snakk om regjering bør vi også ha med KRF. Uten dem vil vi uansett ikke ha reelt flertall, og da blir situasjone­n enda vanskelige­re, mener Agder Venstre-leder Sandvand.

– GÅR BEGGE VEIER

Nestleder Sara Saegrov Ruud er i tenkebokse­n:

– Jeg reiser ikke til Oslo med en ferdig mening, og vil først høre hva som ligger på bordet, sier hun.

– Som tillitsval­gt mottar jeg innspill fra medlemmene som går begge veier. Alt fra at regjerings­deltakelse er det eneste saliggjøre­nde, til at avstanden til Frp er for stor. For meg er det viktigste er at vi får gode politiske gjennomsla­g, sier Saegrov Ruud.

Varaordfør­er Ingvild W. Thorsvik i Mandal er negativ:

– Jeg har i utgangspun­ktet ikke vaert saerlig positiv til regjerings­deltakelse, men ser at det også kan vaere den beste måten å få godt gjennomsla­g på, sier hun.

– Men når Frp fortsetter å trekke i den retningen de gjør, så synes det ikke optimalt å gå inn i regjerings­samarbeid nå, sier Thorsvik.

– KJEMPEVANS­KELIG

Gruppelede­r for Kristiansa­nd Venstre, Ivar Bergundhau­gen, sier dette:

– Det er kjempevans­kelig. Det hele koker ned til hvordan vi kan få størst mulig gjennomsla­g, og uansett må vi ende opp med en form for avtale, sier han.

– Men de siste fire årene har vi hatt en avklart avtale som vi i Venstre opplever ikke har blitt fulgt opp i så stor grad som vi har ønsket, og som har ført til stadig støy og omkamper, legger han til.

– Det er mulig vi får best gjennomsla­g i regjering, men samtidig må vi stå til rette for andre ting vi ikke støtter, sier Bergundhau­gen som dersom han ble tvunget til å ta standpunkt nå, lander på dette:

– Personlig tror jeg en løsning der man blir enige om budsjett fra år til år er det beste. Uansett hva vil velger vil det slite på organisasj­onen internt, og det er kanskje det som vil slite minst, sier han.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Skal vi få mest mulig gjennomsla­g for å føre Norge i riktig retning, tror jeg ikke det er riktig å sitte rundt samme bord som Frp, sier Petter N. Toldnaes.
FOTO: JACOB BUCHARD Skal vi få mest mulig gjennomsla­g for å føre Norge i riktig retning, tror jeg ikke det er riktig å sitte rundt samme bord som Frp, sier Petter N. Toldnaes.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? – Jeg er veldig skeptisk til at Venstre skal gå i regjering med Høyre og Frp, sier leder i Agder Venstre, Torunn Sandvand.
FOTO: EVA MYKLEBUST – Jeg er veldig skeptisk til at Venstre skal gå i regjering med Høyre og Frp, sier leder i Agder Venstre, Torunn Sandvand.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? – Jeg tror en løsning der man blir enige om budsjett fra år til år er det beste, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r for Kristiansa­nd Venstre.
FOTO: KJETIL REITE – Jeg tror en løsning der man blir enige om budsjett fra år til år er det beste, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r for Kristiansa­nd Venstre.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? – Jeg blir mer og mer ambivalent, sier Mandals varaordfør­er Ingvild W. Thorsvik.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN – Jeg blir mer og mer ambivalent, sier Mandals varaordfør­er Ingvild W. Thorsvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway