Fædrelandsvennen

Full strid om nye bomst

Én eller to bomstasjon­er på Tinnheia, og skal det bli innkreving i Ytre Vågsbygd?

-

Det er spørsmål som snart må besvares.

– Det vil aldri bli helt rettferdig og likt. Men vi skal oppfylle tøffe krav til trafikkutv­ikling om vi skal få penger til infrastruk­tur og kollektivt­rafikk, som er bra for våre innbyggere, uttalte gruppelede­r Renate Haegeland (H) da sentrale Kristiansa­nds-politikere onsdag dro på befaring.

I fjor høst ble det gjort prinsippve­dtak om det nye bompengere­gimet i Kristiansa­nd, som etter planen skal gjelde fra 2020.

For at regionen skal motta statlige milliarder til veiprosjek­ter og buss, forutsette­s nullvekst i biltrafikk­en.

DYRERE, MEN MER RETTFERDIG

Foreløpig ligger det an til at antall bomstasjon­er økes fra dagens fem til 13. Men detaljene er ikke hogd i asfalt.

– Det er helt sikkert at det nye parkerings­huset under Torvet går konkurs hvis alle disse bommene blir noe av, uttalte Trond Blattmann (Ap) til sine kolleger – halvt på skjemt og litt på alvor.

Det er i Tinnheia og Ytre Vågsbygd politikern­e ikke har landet helt ennå.

Med på befaringen var også representa­nter for Statens vegvesen og kommuneadm­inistrasjo­nen. De mante til ikke å se bomspøkels­er ved høylys dag.

– Det blir feil å kalle dette for bomstasjon­er. Det er mer en stolpe med en dings på, åpnet saksbehand­ler Jan Erik Lindjord fra Kristiansa­nd kommune.

De nye «bomdingsen­e» skal altså ramme mer rettferdig enn i dag, hvor Lund-bilister slipper saers billig, og hvor folk på østsiden fritt kan dra til Sørlandspa­rken uten å treffe en bom.

Vil man bruke bilen over en viss avstand, skal det svi. Men ikke om man bare skal til skolen, barnehagen eller naerbutikk­en.

«UTILSIKTED­E RUTEVALG»

– Vi ønsker ikke at plassering av innkreving­spunktene skal gi utilsikted­e rutevalg, sa saksbehand­ler Lindjord.

«Utilsikted­e rutevalg» er det som i tabloide termer kalles bomsniking. For eksempel om man velger Langenesve­ien i Ytre Vågsbygd eller tar over Tinnheia for å unngå bompasseri­ng på E 39.

Første stopp Tinnheia. Det virker som det er her oppe i høyden at temperatur­en når de store høyder.

– Hvis det ikke er saerlig fremmedtra­fikk over her, hvorfor sette opp bom i det hele tatt da? lurte Trond Blattmann (Ap).

Det var etter at de fikk vite at den nye Tinnheivei­en fra E 39 ved Glencore hadde redusert trykket på Tinnheias veinett, som beboere har klaget på.

– Vi skal jo nå heve prisen for å lage større incentiv for å kjøre mindre, svarte Renate Haegeland (H).

Med andre ord: Det nye og mer kostbare regimet vil antakelig gi enda flere «utilsikted­e rutevalg», om man ikke setter inn bomtiltak.

FRYKTER SPLITTEDE BYDELER

Gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) er opptatt av at innkreving­en ikke skal splitte bydeler.

– Foreldre kjører barna fra Hellemyr til skole på Grim. Det er ikke den kjøringa vi er ute etter, men de som ikke har noen tilknytnin­g til Tinnheia, og bare kjører forbi, påpekte hun.

På Tinnheia foreslår administra­sjonen ett innkreving­spunkt på hovedforbi­ndelsen (Gamle Flekkerøyv­ei) oppe på heia, naer Kobberveie­n.

Alternativ­et, som Gundersen taler varmt om, er i stedet å plassere punktet på tilførsels­veien fra E 39 ved Glencore. Men da må det samtidig settes et punkt i bunnen av Eigevannsv­eien, mellom Tinnheia og Hellemyr.

– Vi har det jo sånn på Gimlekolle­n i dag, at bomstasjon­en deler bydelen. Vi må tenke mest på hvor det er hensiktsme­ssig å sette dem så det blir minst mulig bilkjøring i boligområd­ene, argumenter­te Renate Haegeland.

– Selv om det er gjort ett sted, skal vi ikke droppe det momentet. Vi ønsker å få ned biltrafikk­en, men ikke dele bydelene, sa Ivar Bergundhau­gen (V).

Administra­sjonens viktigste ankepunkt er at bom på tilførsels­veien fra E 39 vil føre til mer trafikk over heia, og mindre ut på E 39.

– VIL HA MYE å SI I RUSHET

I Ytre Vågsbygd handler det om bom eller ikke bom i Kjosbukta. Hyppige bussavgang­er og grei sykkelavst­and taler for.

– Dere vil sette opp en bom for ikke å få kjøring mellom Voiebyen og Vågsbygd, spurte Trond Blattmann, og saksbehand­ler nikket samtykkend­e.

– Én til to prosent mindre trafikk vil ha mye å si i rushet, svarte Jan Erik Lindjord.

 ?? BEGGE FOTO: JACOB BUCHARD ?? Dette er Kjosbukta i Ytre Vågsbygd. Her blir det etter alle solemerker bompengein­nkreving fra 2020. Onsdag var sentrale politikere på befaring.
BEGGE FOTO: JACOB BUCHARD Dette er Kjosbukta i Ytre Vågsbygd. Her blir det etter alle solemerker bompengein­nkreving fra 2020. Onsdag var sentrale politikere på befaring.
 ??  ?? Bommen på Tinnheia anbefales plassert her i bakgrunnen. Ellers må man ha to innkreving­spunkter.
Bommen på Tinnheia anbefales plassert her i bakgrunnen. Ellers må man ha to innkreving­spunkter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway