Fædrelandsvennen

Inviterte tiggerne hjem til norsk førjulsfes­t

- KJETIL REITE

De rumenske kvinnene i Kristiansa­nd venter til helt opp under jul før de reiser hjem til barna. Else Beate Nygard er med å gjøre ventetiden litt kortere.

– Dette er vi ikke vant til. Ikke i Norge og heller ikke i Romania. Vi har juleselska­p, men da er det bare for familien, sier Mihaela Dumitru fra Romania.

Hun er en av de rumenske kvinnene som sover under broa på Vesterveie­n i sommerhalv­året og som selger votter og sokker i Markens.

– Vi er i Norge nesten helt fram til julaften, slik at vi kan selge så mye som mulig til nordmenn. Men barna savner meg jo. Jeg har tre barn som er hos min mor, sier Mihaela.

De rumenske kvinnene laerte å strikke av Kari Bø Olafsson tilbake i 2013. Else Beate Nygard hørte om dette arbeidet i et radioprogr­am der Kari Klingsheim fra Frelsesarm­een ble intervjuet.

– Det jeg hørte tok meg litt, så jeg ble med i arbeidet rundt tiggerne. Så tenkte jeg at det kunne vaere kjekt for dem å komme inn i et privat hjem. Det er jo så vanlig å samles nå før jul, og det syntes jeg at disse kvinnene også skulle få vaere med på, sier Else Beate Nygard.

Tirsdag inviterte hun og ektemannen Per Nygard til julesel- skap i sitt hjem på Søm for andre år på rad. Med middag, kake og rumenske julesanger.

De fleste kvinnene rundt bordet har barn hjemme i Romania. I Norge går debatten om man skal hjelpe tiggere som kommer til landet, eller om det bare bidrar til at de blir vaerende borte fra sine lokalsamfu­nn.

– Jeg vet at det er delte meninger om tiggerne. Jeg synes at når de er her, så skal vi også hjelpe dem. Men jeg er enig i at det beste hadde vaert om de hadde noe å leve av i hjemlandet, slik at de hadde sluppet å tigge og ikke hadde trengt å reise til Norge, sier Else Beate Nygard.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kari Bø Olafsson (t.v.) har jobbet blant tiggerne siden 2013. Her er hun med på de rumenske sangene på blokkfløyt­e. Videre fra venstre: Cersallo Coldoraru, Georgeta Sandra, Poradici Rosima, Mihaela Dumitru, Mariana Zoltan og Victoria Zoltan.
FOTO: KJETIL REITE Kari Bø Olafsson (t.v.) har jobbet blant tiggerne siden 2013. Her er hun med på de rumenske sangene på blokkfløyt­e. Videre fra venstre: Cersallo Coldoraru, Georgeta Sandra, Poradici Rosima, Mihaela Dumitru, Mariana Zoltan og Victoria Zoltan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway