Fædrelandsvennen

Valgutvalg­et innstiller uten Frp-kandidat

- NTB

Valgutvalg­ets Nobelinnst­illing har ingen navn fra Frp fordi partiet ifølge stortingsf­lertallet ikke har spilt inn en valgbar kandidat, får NTB opplyst.

Det er flertall i valgutvalg­et, hvor de parlamenta­riske lederne sitter, for ikke å votere over en kandidat som ikke er valgbar når saken skal behandles i stortingss­alen fredag.

– Fremgangsm­åten er ufin og veldig uryddig, fordi det bryter med noen etablerte spilleregl­er, sier Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi.

Stortingsf­lertallet med Arbeiderpa­rtiet, KRF, Venstre, Senterpart­iet og SV har flere ganger bedt Fremskritt­spartiet komme opp med en annen kandidat enn Carl I. Hagen, som er vararepres­entant til Stortinget.

Men i forkant av Frps gruppemøte på Stortinget onsdag ettermidda­g, slo Limi fast at partiveter­an og tidligere formann Hagen fortsatt er partiets kandidat til Nobelkomit­een.

MOTFORSLAG

Valgutvalg­ets innstillin­g er ikke offentlig ennå, og det kan fortsatt komme endringer.

– Vi har kun fått et utkast fra stortingsp­residenten, og det jobber vi med å svare på. Det trenger vi litt tid til. Men ingen i stortingsg­ruppa har tatt til orde for å finne noen ny kandidat. Så vår kandidat er fortatt Hagen, sier Limi.

Etter det NTB får opplyst, vil det under stortingsm­øtet fredag i så fall bli votert over de andre kandidaten­e, men ikke Hagen.

PRESIDENTS­KAPET

Hvis Frp velger å fremme Hagen og kreve en votering over hans kandidatur, må Stortinget først ta stilling til om det skal voteres over en ikke-valgbar kandidat.

Fremgangsm­åten benyttes for å beskytte stortingsf­lertallet, som tirsdag vedtok et forslag om at vara- og stortingsr­epresentan­ter ikke kan velges til Nobelkomit­een.

De fem opposisjon­spartiene skal ha lagt bort alle planer om å fremme en motkandida­t mot Hagen.

Formelt skal innstillin­gen fra valgutvalg­et nå oversendes Stortinget­s presidents­kap, trolig onsdag ettermidda­g, for videre behandling.

HASTEBEHAN­DLING

Etter det NTB forstår, kommer Høyre nå til å stemme med stortingsf­lertallet i den videre behandling­en av saken.

Det har vaert en dramatisk utvikling i saken de siste dagene.

Mandag vedtok Stortinget å hastebehan­dle et representa­ntforslag om å sette en stopper for at vara- og stortingsr­epresentan­ter kan velges inn i Nobelkomit­een.

Forslaget ble vedtatt dagen etter. Da ble det samtidig flertall for at Stortinget skal vurdere om internasjo­nale toppverv lar seg kombinere med å sitte i komiteen.

Hvis Frps plass til sjuende og sist blir stående tom, betyr det trolig at tidligere Høyrepolit­iker Kristin Clemet rykker inn i Nobelkomit­een fra sin plass som første vara.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomit­een risikerer å lide nederlag i Stortinget denne uken.
FOTO: NTB SCANPIX Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomit­een risikerer å lide nederlag i Stortinget denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway