Fædrelandsvennen

Ny kuttrunde hos Macgregor

For ett år siden nedbemanne­t Macgregor og flyttet ut fra nye lokaler på Andøya. Nå kan flere enn 50 komme til å miste jobbene sine i en ny runde.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Om det betyr slutten for det tradisjons­rike Pusnes-miljøet? Nei, kjaere vene! lyder det fra administre­rende direktør Høye Gerhard Høyesen i Macgregor Norway AS.

Faktum er imidlertid at det går mot nedbemanni­ng i alle tre fagmiljøen­e som danner dagens selskap: dekksmaski­neri-virksomhet­en med utspring i Pusnes i Arendal, offshorekr­anene, davitene og beslektede produkter som stammer fra den opprinneli­ge kristiansa­ndsbedrift­en Hydramarin­e, samt et mindre, relatert miljø i Porsgrunn.

– Vi har hørt tallet 50, Høyesen. Må så mange gå i denne kuttrunden?

– Jeg kan ikke oppgi et konkret tall fordi det ikke er klart ennå, og vi er i diskusjone­r med de tillitsval­gte. Skal jeg antyde noe, kan det nok komme til å bli i overkant av 50, svarer Høye Gerhard Høyesen.

FRA 400 TIL 240

For ett år siden hadde Macgregor rundt 400 ansatte i Kristiansa­nd og Arendal, pluss 35 i Porsgrunn.

Nå er det 230–240 til sammen i Kristiansa­nd og Arendal. Dessuten har bedriften flyttet ut av romslige, nye lokaler i Strandhuse­t på Andøya i Kristiansa­nd. De rundt 100 ansatte som fortsatt jobber for Macgregor i byen, har byttet arbeidsste­d til Ventelo-bygget i Sørlandspa­rken.

I Barbu i Arendal har for øvrig Macgregor Norway fått nytt, moderne hovedkonto­r.

TEKNOLOGIU­TVIKLING

Deler av virksomhet­en flyttes nå ut av landet.

– I flere runder flyttet Pusnes produksjon til land som Japan og Polen. Etter at bedriften ble en del av Macgregor i 2013, fikk det Hatlapa i tyske Schleswig-holstein som søsterbedr­ift. Begge utvikler og selger dekksmaski­neri, som fremfor alt betyr vinsjer. Pusnes har tradisjone­lt konsentrer­t seg om tankskip, Hatlapa om andre skipstyper. Det vi gjør nå, er å flytte deler av dekksmaski­neri-virksomhet­en fra Arendal til det større Hatlapa. Poenget er å jobbe mer rasjonelt på konsernniv­å. Men teknologiu­tvikling og salg skal fortsatt ligge i Arendal, forklarer Høyesen.

– Hva da med kranvirkso­mheten, med opphav på Andøya?

– Markedet er fortsatt temmelig dødt. Riktignok kan vi se gryende tegn til bedring, men vi er langt uti verdikjede­n; det tar tid før et nybyggpros­jekt bestiller kraner. Så offshorekr­an-miljøet, som er fordelt på Arendal og Kristiansa­nd, slipper nok heller ikke unna nedbemanni­ng, sier Høyesen.

Han legger til at bedriften legger ned i Porsgrunn.

– Servicevir­ksomheten som har blitt drevet derfra, flyttes til Arendal.

ERFARNE FOLK Må Gå

– Du har tidligere snakket om at 80–100 personer utgjør kjernekomp­etansen på offshorekr­aner. Hvor langt opp i ansiennite­tsrekka må dere nå, når folk må gå?

– Å, det er nok en del med 10– 12 års erfaring som kommer til å miste jobbene sine. Det er fryktelig leit, sier Høye Gerhard Høyesen.

Alf Ørjan Grundesen er leder av Nitos bedriftsgr­uppe i MacGregor Norway. Han ønsker ikke å uttale seg om situasjone­n. – Hvorfor?

– Det er best at Høyesen uttaler seg.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bildet er fra lykkeliger­e dager, da Macgregor-kraner ble levert på løpende bånd. Nå er markedet dødt.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bildet er fra lykkeliger­e dager, da Macgregor-kraner ble levert på løpende bånd. Nå er markedet dødt.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Høye Gerhard Høyesen er administre­rende direktør i Macgregor Norway.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Høye Gerhard Høyesen er administre­rende direktør i Macgregor Norway.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway