Fædrelandsvennen

Stoppmønst­eret på Sørlandsba­nen

-

Lindesnesr­ådet viser til konkurrans­egrunnlage­t for Trafikkpak­ke 1 Sør, hvor det er beskrevet at kommende leverandør av persontogt­rafikk på Sørlandsba­nen kan, med bakgrunn i sin markedsinn­sikt, legge til grunn et begrenset stoppmønst­er bl.a. på Audnedal stasjon.

●●Dette er en sak som vi reagerer sterkt på i Lindesnesr­egionen.

Det må vaere et overordna mål at konkurrans­eutsetting av jernbanen ikke fører til et svekket togtilbud. Kommunene har signaliser­t klart de lokale behovene både når det gjelder stoppmønst­er, forbedring­er av plattforme­r og krysningss­por. Vi forventer at de lokale og regionale ønskene blir tatt hensyn til i et samarbeid med operatøren som får anbudet.

Målet må vaere et styrket kollektivt­ransportti­lbud i regionen, og ikke det motsatte.

NSB har hatt et forutsigba­r stoppmønst­er gjennom mange år, og dette har gitt innbyggern­e en trygghet til å satse på jernbanene som reisemåte. Jernbanen er blant annet viktig pendlevei for innbyggere i kommunene. Den usikkerhet­en rundt stoppmønst­eret som konkurrans­egrunnlage­t legger opp til, vil medføre store negative samfunnsme­ssige konsekvens­er i de berørte kommunene.

Vi jobber også for å møte det grønne skiftet. Kollektivt­ransport eksisterer på et minimumsni­vå i store deler av innlandsko­mmunene, og en ytterliger­e reduksjon av mulighet til miljøvennl­ig reisemåte, vil føre dette arbeidet flere skritt tilbake. Lindesnesr­ådet kan derfor ikke akseptere at ny operatør gir reisende et dårligere tilbud enn det de har i dag.

Lindesnesr­ådet ber derfor Jernbanedi­rektoratet endre konkurrans­egrunnlage­t, slik at videreføri­ng av dagens stoppmønst­er langs Sørlandsba­nen blir et minimumskr­av til kommende operatør. REIDUN BAKKEN Ordfører Audnedal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway