Fædrelandsvennen

Mønsterasy­lant møtte Listhaug

- TEKST: TORBJØRN WITZØE

Da Sylvi Listhaug besøkte integrerin­gsmottaket i Kristiansa­nd, fikk hun høre suksesshis­torien til Jhad Alyosef.

Da Sylvi Listhaug besøkte integrerin­gsmottaket i Kristiansa­nd ble hun presentert for suksesshis­torien til syriske Jhad Alyosef.

– Jeg og min familie er takknemlig­e for at Norge har gitt oss livet på nytt. Mitt drøm er å få fast jobb slik at jeg kan gi noe tilbake til det norske samfunnet, sier tobarnsfar­en.

Etter 11 måneder i Norge snakker 33 år gamle Jhad Alyosef naermest flytende norsk. I tillegg til heldagstil­budet ved det såkalte «supermotta­ket» i Kristiansa­nd, har han brukt utallige timer på bibliotek og andre steder for å laere seg språk.

– Jeg fikk tidlig høre at språket var nøkkelen til det norske samfunnet, sier han.

PRAKSISPLA­SS I IT-SELSKAP

Innsatsen har gitt resultater. Jhad Alyosef har fått praksispla­ss i ITselskape­t Atea som med sine 6800 ansatte er markedsled­er i Norden og Baltikum og den tredje største It-infrastruk­turleveran­døren i Europa.

33-åringen har ingeniørut­dannelse fra hjemlandet, som han har fått godkjent i Norge.

– Jeg er glad for å kunne bruke utdannelse­n og yrkeserfar­ingen min i Norge, og håper etter hvert å kunne få fast jobb her, sier Jhad Alyosef.

Leder for sørlandsav­delingen av Atea, Lars Gunnar Andersen, sier Jhad Alyosefs kompetanse matcher behovet til selskapet.

– Som et stort konsern ønsker vi å ta samfunnsan­svar, men er først og fremst på leting etter den rette kompetanse­n. Jeg tror både privat naeringsli­v og det offentlige kan finne dyktige medarbeide­re blant asylsøkere, sier Lars Gunnar Andersen.

– Integrerin­gsmottaken­e som altså Kristiansa­nd har fått det ene av, koster litt mer enn andre mottak. Derfor er det de mest motiverte og asylsøkere som det er stor sjanser for at skal få opphold i Norge som får tilbud om plass her. Jahad Alyosef ser ut til å vaere et eksempel på at vi er på rett vei, men også at det kreves stor egeninnsat­s for å lykkes, sier innvandrin­gsog integrerin­gsminister Sylvi Listhaug.

Statsråden mener at integrerin­gsmottaken­e ser ut til å fungere, men at det etter trekvart års drift er for tidlig til konkludere hvilke modeller og løsninger som fungere best.

STOLT ORDFØRER

– Vi tar det som en kompliment at Kristiansa­nd ble valgt som vertskommu­ne for et av de fem intergreri­ngsmottake­ne. Kristiansa­nd har alltid vendt blikket utover landegrens­ene, og blant byens innbyggere er over 160 nasjonalit­eter represente­rt, sier ordfører Harald Furre.

Ordføreren mener samarbeide­t med naeringsfo­reningen har vaert viktig for å hjelpe asylsøkere inn i arbeidsliv­et.

Etter oppstart i midlertidi­ge lokaler på Samsen er integrerin­gsmottaket nå på plass i mer tidsriktig­e lokaler på Kjøita.

I tillegg til i Kristiansa­nd etablerte regjeringe­n integrerin­gsmottak i Larvik, Steinkjer, Bodø og Oslo. Det er i Oslo legges ned fordi behovet for mottakspla­sser har blitt mindre.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug hilste onsdag på tobarnsfar­en Jhad Alyosef som på rekordtid snakker tilnaermet flytende norsk.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug hilste onsdag på tobarnsfar­en Jhad Alyosef som på rekordtid snakker tilnaermet flytende norsk.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Trekvart år etter at innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug åpnet integrerin­gsmottaket i Kristiansa­nd, ønsket ordfører Harald Furre henne velkommen tilbake i nye lokaler på Kjøita.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Trekvart år etter at innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug åpnet integrerin­gsmottaket i Kristiansa­nd, ønsket ordfører Harald Furre henne velkommen tilbake i nye lokaler på Kjøita.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway