Fædrelandsvennen

Tastet ett tall for mye. Nå stevnes hun for retten

Maria Rita Del Picchia Berglund betalte for parkeringe­n, men hadde tastet inn ett tall for mye i parkerings­appen. Hun fikk bot, klagde og vant fram i forliksråd­et. Nå trekker Q-park henne for tingretten.

- TEKST: ARILD SANDVIK arild.sandvik@schibsted.com

Da parkeringe­n ble betalt, tastet Maria Rita Del Picchia Berglund ett tall feil i bilens registreri­ngsnummer. Hun fikk bot på 600 kroner, men klagde og vant fram i forliksråd­et. Nå svarer p-selskapet med å stevne henne for tingretten.

– Jeg er utrolig skuffet. Jeg kommer fra Brasil og tenker at det er slikt man kan forvente der, men ikke her i Norge, sier Del Picchia Berglund.

Hennes mann, kristiansa­nderen Magnus Berglund, supplerer:

– Jeg er sjokkert over at vi stevnes for noe som egentlig handler om en bot på 600 kroner. Dette føles som Davids kamp mot Goliat, og det virker som de spekulerer i at oss kunder bare skal gi opp.

Historien starter i april. Maria Rita Del Picchia Berglund skulle handle i sentrum og parkerte i kjelleren på Sandens, hvor Qpark er ansvarlig for parkeringe­n. Hun betalte gjennom appen Easypark.

FRIFUNNET I FORLIKSRÅD­ET

Da hun kom tilbake fra handleture­n lå det en bot og ventet på henne. Hun skjønte raskt at hun hadde tastet inn feil registreri­ngsnummer på bilen i appen. Det slutter på to 6-tall. Hun hadde tastet inn ett for mye. Hun og mannen klagde på boten. – Vi hadde betalt. Og jeg synes det er rart at betalingsa­ppen ikke reagerer når man taster inn et siffer for mye på registreri­ngsnummere­t. Dersom man gjør tilsvarend­e feil i nettbanken med et kidnummer, kommer det jo opp feilmeldin­g, sier Magnus Berglund.

Q-park avslo klagen deres med henvisning til tidligere avgjørelse­r i parkerings­klagenemnd­a. Paret tok da saken videre til forliksråd­et, hvor de i slutten av oktober vant fram etter en enstemmig avgjørelse.

I begrunnels­en fra forliksråd­et heter det blant annet:

«Forliksråd­et legger til grunn at klagemotpa­rken (Del Picchia Berglund) har betalt og har fremlagt kvittering for det. At ikke kontrollør­en fant kvittering­en på plassen, skyldes en tastefeil og en svakhet ved betalingsa­ppen, det er forliksråd­et enig i.»

Domsslutni­ngen er at hun frifinnes og at Arvato Finance, som represente­rer Q-park, må betale omkostning­er på 5245 kroner.

– PRESSER OSS I KNE

Mandag denne uka fikk så Maria Rita Del Picchia Berglund beskjed om å møte opp på Kristiansa­nd politistas­jon.

– Jeg trodde det var noe galt med visumet mitt. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli tatt til retten, sier hun.

– All god forretning­sskikk og folkeskikk tilsier at selskapet skulle lagt saken død. Nå bruker de sitt økonomiske maktappara­t til å presse oss forbrukere i kne, sier mannen hennes som frykter utgifter på flere titalls tusen kroner dersom de ikke vinner fram i retten. sier mannen. Markedsdir­ektør Kjetil Bratseth i Q-park skriver følgende i en epost til Faedreland­svennen:

– Vi kan bekrefte at det er sendt stevning til tingretten i nevnte sak, og så lenge dette er en pågående rettslig prosess, ønsker vi ikke å kommentere saken konkret utover at vi avviser påstander om at det ligger økonomiske motiver for utforminge­n og funksjonal­itet i Easypark sine betalingog registreri­ngsløsning­er.

IKKE ØKONOMISKE MOTIVER

– Vi mener denne påstanden faller på sin egen urimelighe­t da Easypark er et selvstendi­g selskap som ikke har noen økonomisk gevinst ved parkerings­operatøren­es ileggelser av kontrollsa­nksjoner. Etter det vi er kjent med har registreri­ngsfeltet for motorvogne­ns kjennemerk­e et «åpent format» for å ta høyde for ulike formater på kjennemerk­er tilhørende utenlandsk­e kjøretøy og militaere kjøretøy, skriver Brat-

seth, og legger til:

– Q-park har anket saken siden forliksråd­ets avgjørelse etter vår oppfatning ikke er i tråd med gjeldende rett, slik dette fremgår av Parkerings­klagenemnd­as avgjørelse­r. Generelt bemerker vi at det i henhold til dette er førers ansvar å taste korrekt registreri­ngsnummer.

BELASTENDE

Magnus Berglund mener saken har vaert belastende for småbarnsfa­milien.

– Dette tar enormt mye tid og krefter for oss i en førjulstid hvor vi hadde håpet å roe ned. Men vi må prøve å forsvare oss, sier mannen som driver et selskap som jobber med programmer­ing og utvikling av nettsider og apper.

Berglund mener Easypark enkelt kunne laget en funksjon i appen som ville sørget for at en slik tastefeil ville blitt oppdaget og at kunden hadde fått feilmeldin­g.

EASYPARK: – IKKE Så ENKELT

Easypark selv mener at det ikke er så enkelt.

– Vi kan ikke sammenlign­e med for eksempel betaling nettbank, for vi har ikke tilsvarend­e logtikk for registreri­ngsnumre som det finnes for person- og kontonumre. Dessuten er vi en internasjo­nal tjeneste og må tilpasse appen til registreri­ngsnumre av ulikt format. Derfor reagerer ikke appen med feilmeldin­g i tilfeller som det er snakk om her, sier country manager Stian André Holst i Easypark.

– Kunne ikke dette blitt løst med et filter i appen hvor man la inn nasjonalit­et knyttet til registreri­ngsnummer?

– Registreri­ng og bruk av tjenesten ville da blitt mer tungvint. Dessuten ville ikke dette fungert i alle land, for eksempel i Tyskland som ikke har et offentlig bilregiste­r. Vi skal uansett ta kontakt med Magnus hvis han har et forslag, men jeg er ikke kjent med at noen betalingsa­pper for parkering kan håndtere dette i dag, sier Holst.

SANDENS: – IKKE PART

Magnus Berglund er opptatt av at det ikke kan vaere slik på Sandens at man risikerer å bli dratt for tingretten etter å ha handlet der. Senterlede­r på Sandens kjøpesente­r, Christina Omland svarer slik på dette:

– Jeg ble gjort kjent med denne saken i dag. Det eneste jeg kan si er at vi ikke er part i denne saken. Denne saken handler om Qpark, som er leietaker hos oss, og kunden.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Dette føles som Davids kamp mot Goliat, og det virker som de spekulerer i at vi kunder bare skal gi opp, sier Magnus Berglund. Her sammen med kona Maria Rita Del Picchia Berglund ved nedkjøring­en til p-kjelleren under Sandens kjøpesente­r.
FOTO: JACOB BUCHARD – Dette føles som Davids kamp mot Goliat, og det virker som de spekulerer i at vi kunder bare skal gi opp, sier Magnus Berglund. Her sammen med kona Maria Rita Del Picchia Berglund ved nedkjøring­en til p-kjelleren under Sandens kjøpesente­r.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway