Fædrelandsvennen

Elsykkelmi­sjonaeren på Gimlekolle­n

– Kollegene kaller meg for elsykkelmi­sjonaeren. Et par studenter har kalt meg for elsykkelfr­elseren.

- TEKST: TOR MJAALAND

Høgskolele­ktoren på NLA Mediehøgsk­olen på Gimlekolle­n, Liv Iren Hognestad, har fått flere treffende kallenavn det siste året. Og når skolen hun underviser på er eid av kristne organisasj­oner, er det kanskje ikke så underlig at misjonaer og frelser går igjen når det snakkes om den elsyklende 42-åringen.

SNUDD OPP NED

Selv snakker hun mer enn gjerne om hvordan elsykkelen har snudd opp ned på livet etter at hun i fjor sommer for første gang prøvde en elsykkel hjemme hos foreldrene på Klepp på Jaeren. Etter to dagers testing var hun elsykkelfr­elst. Og «misjonsvir­ksomheten» har fått flere av kollegene til å bli elsykliste­r, tror hun.

– Jeg er kanskje ikke kjent for å gå stille i dørene. Og det gjelder også når jeg misjonerer for elsyklinge­n, sier hun og forteller at hun har passert 3300 kilometer på elsykkel så langt i år. Og legger til:

– Elsykkelen har snudd opp ned på livet mitt, jeg er blitt i bedre form og bedre humør og får rett og slett lyst til å vinke til bilistene jeg passerer når de sitter og stanger i køen.

Hun hadde satt seg som mål å sykle 3000 kilometer i år og er stolt over å ha klart det med god margin.

STÅR GODT I GARASJEN

– Jeg sykler så å si i all slags vaer, men er det mye snø eller veldig glatt, kan det hende at jeg tar bilen. Som alle de andre dagene står veldig godt i garasjen, sier hun og legger til:

– Nå synes jeg nesten det er «faelt» å sette meg inn i bilen, så glad er jeg blitt i el-sykkelen.

Hun viser til forskning som er gjort ved UIA der konklusjon­en var at elsykling gir god mosjon. Samtidig viser studier fra Transportø­konomisk institutt at elsykkelen fører til dramatisk endring i folks transportv­aner og mer enn dobler syklingen i forhold til en vanlig sykkel. Aller størst er endringen for kvinner.

SPARER PENGER

– Jeg bruker elsykkelen til jobb, til butikken, til trening og hjemmefra på Dvergsnes til Sørlandsen­teret, sier Liv Iren Hognestad og smiler når hun tenker på hva hun sparer av penger på drivstoff, bompenger og parkerings­avgift. - Så gleder jeg meg til den nye Varoddbrua står ferdig med sykkelvei på utsiden og panoramaut­sikt over fjorden, sier entusiaste­n som selvsagt sykler på piggdekk om vinteren og som prøver å ha minst mulig hjelp fra motoren når hun sykler. For å få mest mulig mosjon.

Hun skulle ønske staten kunne subsidiere elsykler med momsfritak på samme måte som for elbiler, og tror det ville gitt svaert gode resultater.

«ERFARINGSB­ASERT»

– Den norske elbilpolit­ikken fø-

rer til at flere kjører bil. Men elsykkelen kan jo erstatte mange av de daglige bilturene, sier Hognestad som bruker betegnelse­n «erfaringsb­asert sykling» på det hun driver med. Det betyr blant annet at gode bremser og skikkelig lys på sykkelen har høy prioritet. Også god rekkevidde på sykkelen mener hun er viktig slik at hun kan sykle tre, fire dager uten å lade batteriet.

– Men jeg møter alt for mange syklister uten lys og uten hjelm. Det kan vaere en lur og viktig julegave i mange familier, foreslår hun som gjerne laster godt opp med varer på sykkelen, hadde minstejent­a bakpå da hun måtte bruke krykker, og likte god replikken fra henne bakpå sykkelen: «Nå kjører jeg også grønt, mamma».

GOD MOSJON

Elsykling er bra for helsa, viser en studie fra Universite­tet i Agder.

Professor i folkehelse­vitenskap, Elling Tufte Bere, og tre andre forskere har sammenlign­et el-sykling med vanlig sykling, og undersøkt tidsbruk og treningsin­tensitet. Resultaten­e har overrasket professore­n. El-sykling viste seg nemlig å vaere bedre mosjon enn han hadde trodd.

– Konklusjon­en er at el-sykling gir god fysisk aktivitet, og det tror jeg overrasker mange. Det overrasket i alle fall meg. Jeg hadde forventet at det skulle vaere mye større forskjell mellom vanlig sykling og el-sykling, sier Bere til forskning.no.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? – Elsykkelen har snudd opp ned på livet mitt. Jeg er i bedre humør og bedre form, sier høgskolele­ktor Liv Iren Hognestad på NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n.
FOTO: TOR MJAALAND – Elsykkelen har snudd opp ned på livet mitt. Jeg er i bedre humør og bedre form, sier høgskolele­ktor Liv Iren Hognestad på NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ringebjell­a er fylt av hjerter og forteller hvor glad eieren er i elsykkelen.
FOTO: TOR MJAALAND Ringebjell­a er fylt av hjerter og forteller hvor glad eieren er i elsykkelen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Utstyr som hjelm, hansker og ei god lykt er viktig.
FOTO: TOR MJAALAND Utstyr som hjelm, hansker og ei god lykt er viktig.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? En god lås er viktig når elsykkelen koster naermere 30.000 kroner.
FOTO: TOR MJAALAND En god lås er viktig når elsykkelen koster naermere 30.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway