Fædrelandsvennen

Kamp om dieselforb­ud i 28 byer

Til tross for dieselskan­dalen hos Volkswagen går det bra med tysk bilbransje. Nå slåss bransjen, med regjeringe­ns støtte, mot et dieselforb­ud i flere tyske byer.

- TEKST: ERIK JENSEN POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

Ifølge undersøkel­ser dør rundt 10.000 tyskere hvert år av dieselutsl­ipp i byene. Derfor vurderer en lang rekke tyske byer å forby biler med dieselmoto­rer i gatene. Sammen med den mektige tyske bilindustr­ien kjemper regjeringe­n i Berlin imot, og vil prøve å kjøpe seg unna følgene av forurensni­ngen.

– Alt må gjøres for å unngå et generelt forbud i byene, fastslår Matthias Wissmann, direktør for den tyske bilindustr­iens forbund, VDA.

Den 68 år gamle direktøren er tidligere tysk samferdsel­sminister for Angela Merkels parti, CDU. For mange miljøorgan­isasjoner represente­rer han et meget sterkt bånd mellom den nåvaerende regjeringe­n og den sterke bilindustr­ien, som som inkludert underlever­andører står for hele 800.000 arbeidspla­sser i landet og en betydelig del av landets eksport.

Bilindustr­ien er såpass viktig for den tyske stat at den siden 1990 har mottatt subsidier på hele 254 milliarder euro.

Etter avsløringe­n av dieselskan­dalen i 2015, hvor det i USA ble avslørt at giganten Volkswagen hadde tuklet med måleutstyr i biler slik at det skulle fremstå som om de forurenset mindre, har mistillite­n til bilindustr­ien vokst.

Utslippet av såkalte Nox-gasser var i virkelighe­ten opp imot sju ganger høyere enn EUS grenseverd­i, viste en undersøkel­se fra den uavhengige organisasj­onen ICCT (The Internatio­nal Council on Clean Transporta­tion) i 2015.

VIL FORBY DIESEL

Siden har undersøkel­ser fra ICCT vist at utslippet av Nox-gasser er høyere enn EUS grenseverd­i på 40 mikrogram i 25 tyske byer. I Stuttgart måles det 87 mikrogram visse steder, men det på sterkt trafikkert­e veier i München er målt 84 mikrogram. Derfor overveier borgermest­re i 28 tyske byer å innføre forbud mot ferdsel med dieselbile­r.

Sammen med bilindustr­ien inviterte den tyske regjeringe­n i august til det første såkalte dieseltopp­møtet i Berlin. Her var regjeringe­n enige med bilbransje­n om å kjøpe seg unna et forbud gjennom et fond på 500 milliarder euro. Fondet skal ta initiative­r til å redusere utslippene.

Halvparten av pengene i fondet skal leveres fra bilgigante­r som Volkswagen, BMW og Mer- cedes, fordelt etter markedsand­elene deres. Foreløpig har imidlertid ikke en eneste euro havnet i fondet.

Dessuten nekter utenlandsk­e produsente­r som eksempelvi­s franske Peugeot – som totalt har levert en tredjedel av bilene som kjører på tyske veier – å bidra til fondet.

– FØLER OSS FORPLIKTET

– Vi føler oss moralsk forpliktet til å bidra til dette fondet, og jeg garanterer at de tyske selskapene vil leve opp til løftene sine. Møtet hos Angela Merkel var konstrukti­vt, fordi det nå er konkrete initiative­r på gang som vil redusere utslippet av NOX, sa Vda-sjef Matthias Wissmann dagen etter møtet hos Angela Merkel i Bundeskanz­leramt, naer bilindustr­iens hovedkvart­er midt i Berlin.

– Hele 30 prosent av bilistene som kjører rundt i byene gjør det fordi de leter etter en ledig parkerings­plass, viser uavhengige undersøkel­ser. Ved hjelp av moderne digitalt utstyr i bilene kan man veldig enkelt finne et sted å parkere og altså redusere trafikken. Vi er allerede med på et forsøk i Hamburg og vil gjerne hjelpe byene som er saerlig belastet av utslippene med å stille slikt utstyr til rådighet, sier Matthias Wissmann.

OPPDATERE PROGRAMVAR­EN

Under dieselmøte­ne har bilbransje­n også forpliktet seg til å oppdatere programvar­en på drøyt 5 millioner tyske biler, noe som angivelig vil redusere de totale utslippene på landsbasis med 6–7 prosent, og til å gi store premier på opp til 5.000 euro i rabatt til

bilister som vil bytte ut sin gamle bil med en ny og mindre forurensen­de. Det vil også kunne medføre en utslippsre­duksjon på 6–7 prosent.

Til tross for kritikken fra både politiske partier, miljøorgan­isasjoner og vanlige borgere, samt trusselen om å forby dieselbile­r i byene, er han ikke innstilt på å gi opp produksjon­en av biler som går på diesel.

– I 2030 vil vi fortsatt ha biler som kjører på diesel, men i kraft av stadig mer moderne programvar­e vil de slippe ut mye mindre enn i dag. Dieselbile­r fra Tyskland er fortsatt et svaert etterspurt produkt her hjemme og i hele verden, sier Matthias Wissmann.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Dieselforb­ud eller ikke i 28 tyske byer? Bildet fra september viser aktivister fra Geenpeace som aksjonerer mot bilproduse­ntene.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Dieselforb­ud eller ikke i 28 tyske byer? Bildet fra september viser aktivister fra Geenpeace som aksjonerer mot bilproduse­ntene.
 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Den tyske kansleren Angela Merkel er her sammen med sjefen for den tyske bilindustr­i-organisasj­onen VDA, Matthias Wissmann, og Facebook-sjef Sheryl Sandberg under åpningen av Frankfurt Motor Show (IAA) i september 2017.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Den tyske kansleren Angela Merkel er her sammen med sjefen for den tyske bilindustr­i-organisasj­onen VDA, Matthias Wissmann, og Facebook-sjef Sheryl Sandberg under åpningen av Frankfurt Motor Show (IAA) i september 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway