Fædrelandsvennen

Hagen først, så Jagland

Det er til Nobelkomit­eens beste at Carl I. Hagen ikke kommer inn. Komiteen vil også vaere tjent med at Thorbjørn Jagland trekker seg.

-

Carl I. Hagen sto ringside da stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) i Stortinget­s vandrehall torsdag ettermidda­g offentligg­jorde innstillin­gen til Nobelkomit­een. Stortingsp­residenten gikk svaert langt i å slå fast det som de siste dagene og ukene har blitt stadig tydeligere: Hagen må trolig vinke farvel til sin store drøm om en plass i Nobelkomit­een.

Avstemning­en finner sted i stortingss­alen fredag. Men budskapet fra Thommessen var - for Hagen - brutalt: «Det er ingen grunn til å tro at Carl I. Hagen blir valgt».

Saken har vaert kontrovers­iell fordi det har vaert sedvane i Stortinget at det enkelte parti selv utpeker den kandidaten det ønsker plassert i Nobelkomit­een. Men tidligere denne uka vedtok et flertall i Stortinget at vararepres­entanter til nasjonalfo­rsamlingen ikke skal kunne velges til den prestisjet­unge komiteen. Dette vedtaket rammet Hagen. Og man trenger ikke vaere saerlig konspirato­risk anlagt for å anta at vedtaket kom nettopp på grunn av Hagen. Han har gjennom svaert mange år profilert seg på svaert omstridte uttalelser, på en lang rekke områder. En slik politiker er ikke egnet til å sitte i komiteen som deler ut Nobels fredspris.

Men stortingsf­lertallets vedtak handler ikke bare om Hagen. Det handler også om Thorbjørn Jagland. Realiteten bak formulerin­gene om medlemmer av internasjo­nale organisasj­oner er at Jagland ikke bør vaere medlem av Nobelkomit­een så lenge han sitter som generalsek­retaer i Europaråde­t. Også Aps nåvaerende ledelse har gått langt i å antyde at den tidligere partileder­en og stats- og utenriksmi­nisteren bør trekke seg.

Grunnen er åpenbar, og burde vaert erkjent for lenge siden: Faren for rollebland­ing er sterkt til stede. Kan Nobel-komiteen tildele fredsprise­n til for eksempel en russisk menneskere­ttsforkjem­per, når et av Nobelkomit­e-medlemmene er generalsek­retaer i Europaråde­t, hvor Russland er medlem, og attpåtil truer med å trekke seg ut?

Jagland bør selv innse den eneste naturlige konklusjon­en av dette og trekke seg som medlem av Nobelkomit­een.

Jagland bør selv innse den eneste naturlige konklusjon­en av dette og trekke seg som medlem av Nobelkomit­een.

 ??  ?? En skuffet Carl I. Hagen måtte torsdag ettermidda­g se Olemic Thommessen fortelle at det er stort flertall i Stortinget mot at den tidligere Frp-formannen skal få plass i Nobelkomit­een.
En skuffet Carl I. Hagen måtte torsdag ettermidda­g se Olemic Thommessen fortelle at det er stort flertall i Stortinget mot at den tidligere Frp-formannen skal få plass i Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway