Fædrelandsvennen

«Det er bra at noen endelig tør å ta opp temaet»

- TEKST: KJETIL SAMUELSEN kjetil.samuelsen@fvn.no

Alkoholike­r Arve Bjerke tror Faedreland­svennens artikkelse­rie om alkohol i naeringsli­vet kan vaere en øyeåpner for folk flest.

Arve Bjerke ble ansiktet utad da Faedreland­svennen startet artikkelse­rien om alkohol i naeringsli­vet. 52-åringen jobbet i over ti år som alkoholise­rt naeringsli­vsleder, men en bilulykke på Langenesve­ien i 2014 ble redningen for søgnemanne­n. Han har fått mange tilbakemel­dinger etter at han sto frem med sin historie.

– Det har bare vaert positive tilbakemel­dinger. Både fra personer jeg kjenner, fra folk jeg ikke har truffet på 10-20 år og fra folk jeg ikke aner hvem er. Alle mener det er «bra at noen endelig tør å ta opp temaet», sier Bjerke.

Han jobbet i seks ulike bedrifter gjennom årene med alkoholpro­blemer, og har fått tilbakemel­dinger både fra Sørlandet og Østlandet.

– En kollega fra min siste arbeidsgiv­er her i Kristiansa­nd tok også kontakt, så det var hyggelig.

– ET STARTSKUDD

Nå er Bjerke engasjert hos Blå Kors, der han er prosjektle­der for organisasj­onen «Steg for Steg» som driver med ettervern.

– Jeg tror at dette kan vaere et startskudd for oss i Blå Kors, og den jobben vi skal gjøre. Det er allerede fokus på de illegale rusmidlene, men det er også viktig med fokus på de legale rusmidlene. Dette kan hjelpe å ufarliggjø­re tabuet. Det er vanlige mennesker som lider. Den biten av serien deres jeg var en del av, er en øyeåpner for folk flest. Det er tusenvis av disse menneskene daglig, bare på Sørlandet, sier Bjerke og legger til at han tror pårørende av alkoholike­re også har opplevd serien positivt.

HOLDNINGSE­NDRING

Leder for Blå Kors i Kristiansa­nd, Arvid Solheim, kan også fortelle om en rekke tilbakemel­dinger. – Det har vaert mange som har kontaktet oss, både folk som selv sliter med alkoholpro­blemer og barn av foreldre som sliter med det. Mange ber oss også takke Arve (Bjerke, journ.anm.) for at han står fram med historien sin, sier Solheim.

Blå Kors vil nå jobbe aktivt inn mot naeringsli­vet for å få dem med på en holdningse­ndring.

– Det skjer noe i byen nå, og vi merker at det er en holdningse­ndring på gang. Nå ønsker vi det skal bli like naturlig å tilby eplemost og farris som alkohol i jobbrelate­rte sammenheng­er, sier Solheim.

SYKT MANGE HENVENDELS­ER

Siv Kristin Saellmann kan fortelle om en rekke henvendels­er i etterkant av at hun ble intervjuet om å vaere avholds.

– Jeg vil bare bli respektert for mitt valg. Egentlig er jeg forundret over at det er en issue, sa Saellmann i Faedreland­svennen torsdag.

Ei snau uke etter fortsetter meldinger og mail å tikke inn.

– Jeg har fått sykt mange henvendels­er der folk, kjente og ukjente, takker for at jeg «står fram». Det føles rart, da det naermest høres ut som jeg har en spesiell legning. Jeg drikker bare ikke alkohol, og vil enkelt og greit respektere­s for det, sier Nrk-profilen.

NOE MANGE KJENNER På

Morgenen etter intervjuet stod på trykk, ble hun sittende i to timer for å besvare henvendels­er.

– Det var alt fra «takk for at du fronter dette» og high-fives til «så bra at du sier nei. Det burde jeg også gjort. Jeg sliter». Det er tydelig at det er satt fokus på noe som mange kjenner på, sier Saellmann. Også Jesper Mathisen har fått langt flere tilbakemel­dinger enn normalt.

– Jeg har fått lange e-poster fra folk som er lei av alkoholpre­ss – som synes det er bra noen fronter saken. Det har også vaert dem som har slitt med alkoholpro­blemer over flere år, som synes det er fint at noen tar et avholdssta­ndpunkt og ikke seiler samme vei som alle andre, forteller Mathisen.

 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? Arve Bjerke fortalte i Faedreland­svennen hvordan en bilulykke i 2014 ble slutten på hans dobbeltliv som alkoholise­rt naeringsli­vsleder. Responsen har vaert stor etter at han sto frem, både fra kjente og ukjente.
KJARTAN BJELLAND FOTO: Arve Bjerke fortalte i Faedreland­svennen hvordan en bilulykke i 2014 ble slutten på hans dobbeltliv som alkoholise­rt naeringsli­vsleder. Responsen har vaert stor etter at han sto frem, både fra kjente og ukjente.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway