Fædrelandsvennen

Bruun-gundersen mener Jagland bør trekke seg nå

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Thorbjørn Jaglands rolle som generalsek­retaer i Europaråde­t er i åpenbar konflikt med vervet i Nobelkomit­een. Derfor bør han trekke seg nå.

Det sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) etter at et flertall på Stortinget tirsdag vedtok at verken stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter kan velges til Nobelkomit­een.

Med unntak av Frp har samtlige partier også vedtatt å utrede hvilke avgrensnin­ger som bør gjøres i forhold til lederverv i internasjo­nale organisasj­oner.

– Jaglands rolle er i åpenbar konflikt med Nobelkomit­een. Det oppfatter jeg at også Ap erkjenner, og en utredning ble vel bare vedtatt fordi de ønsker å dra saken ut i tid, mener Bruun-gundersen som selv hadde forfall fra Stortinget da saken ble behandlet tirsdag.

– Hele komiteen må framstå som uavhengig, også de som ikke er på valg i år, fremholder hun.

DISKVALIFI­SERES

Hun får støtte fra Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan:

– Ingen kan presse ham, men Jagland bør helt klart vurdere sin stilling når situasjone­n er som den er, sier Grøvan til Faedreland­svennen. – Det stortingsf­lertallet ser ut til å lande på er at også ledere i internasjo­nale stillinger diskvalifi­seres fra å sitte i Nobelkomit­een, og det er et synspunkt jeg deler fullt ut, sier Grøvan.

Han forsvarer likevel at det må brukes noe tid til utredning:

– Det kan vaere fornuftig å kategorise­re hva slags type stillinger dette gjelder så ikke begrepet blir altfor diffust, mener han.

– Jagland som person er meget godt kvalifiser­t for Nobelkomit­een, men så lenge han sitter som generalsek­retaer i Europaråde­t vil han kunne bli involvert i ulike typer tvister som kan gjøre det vanskelig å lansere kandidater som er en del av konflikten, påpeker Grøvan.

GIKK MOT HAGEN

Åshild Bruun-gundersen er den eneste i Frp som åpent har argumenter­t mot at Carl I. Hagen bør velges til Nobelkomit­een, og det vakte nasjonal oppsikt da Hagen overfor Faedreland­svennen kommentert­e hennes utspill slik:

– Det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomit­een.

Bruun-gundersen har hele tiden ment at Frp bør stå fast ved sitt tidligere standpunkt om at stortingsr­epresentan­ter ikke er valgbare, og foreslo selv tidligere stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen fra Vest-agder som Frps kandidat. Det fikk hun ikke gehør for i egen stortingsg­ruppe.

– Med det regelverke­t Stortinget nå har blitt enige om, oppfatter jeg det slik at også Ap erkjenner at Thorbjørn Jagland heller aldri skulle vaert valgt inn, sier Aust-agder-representa­nten.

Jagland ble leder av Nobelkomit­een i 2009, mens han forsatt var stortingsp­resident, og han ble gjenvalgt i 2014 da han var blitt generalsek­retaer i Europaråde­t.

JAGLAND TAUS

– Ap har som parti vaert tydelige på at de ønsker et skille mellom stortingsr­epresentan­ter og verv i Nobelkomit­een. Nå har jeg en klar forventnin­g om at de går gjennom egne rekker og ser om de er tydelige selv, sier BruunGunde­rsen.

Ingen i Aps partiledel­se hadde anledning til å kommentere saken torsdag.

Faedreland­svennen har spurt Thorbjørn Jagland om han vurderer å trekke seg, men hans pressetals­mann Daniel Holtgen opplyser at Jagland ikke ønsker å kommentere saken nå.

Stortinget skal fredag stemme inn de nye medlemmene av Nobelkomit­een, og Carl I. Hagen hadde torsdag ettermidda­g fortsatt håp om at valgreglem­entet vil gå i hans favør.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Thorbjørn Jagland var leder av Nobelkomit­een i 2010 da den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo fikk prisen. En tildeling som fikk store konsekvens­er for forholdet mellom Norge og Kina.
FOTO: NTB SCANPIX Thorbjørn Jagland var leder av Nobelkomit­een i 2010 da den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo fikk prisen. En tildeling som fikk store konsekvens­er for forholdet mellom Norge og Kina.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Åshild Bruun-gundersen (Frp) mener Thorbjørn Jaglands rolle er i åpenbar konflikt med Nobelkomit­een etter vedtaket som ble gjort på tirsdag.
FOTO: TONE SANDBERG Åshild Bruun-gundersen (Frp) mener Thorbjørn Jaglands rolle er i åpenbar konflikt med Nobelkomit­een etter vedtaket som ble gjort på tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway