Fædrelandsvennen

Derfor er det farlig at Trump anerkjenne­r Jerusalem som Israels hovedstad

Presidente­ns beslutning handler bokstaveli­g talt om liv og død – og en fremtidig fredsavtal­e.

-

dype religiøse følelser. Og frykt. Som lett fører til raseri. Den erfarne amerikansk­e diplomaten og fredsmegle­ren Aaron David Miller satte ord på dette i et intervju med CNN like før Trump holdt sin tale onsdag kveld: «Jerusalem er en kruttønne som venter på en fyrstikk», sa den tidligere rådgiveren for flere demokratis­ke og republikan­ske utenriksmi­nistre.

●●Dette erkjenner man også i Israel. Derfor er det også mange israelere som er skeptiske, til og med redde, for Trumps anerkjenne­lse. Bryter volden ut, i Jerusalem og på Vestbredde­n, vet israelerne hvem den vil rettes mot. Sannsynlig­vis først og fremst sikkerhets­styrker og politi. Men i verste fall også mot sivile.

●●I så fall betales prisen for Trumps anerkjenne­lse ikke bare av palestiner­e, men også av israelere.

●●For det andre er frykten politisk. Jerusalem er ikke bare en hellig by i religiøs betydning, den er også hellig politisk - for både jøder og palestiner­e. Begge folkeslag krever at byen skal vaere hovedstade­n i deres stat.

●●I dag bor stort sett israelere i Vest-jerusalem, mens palestiner­ne dominerer i Øst-jerusalem – selv om jødiske bosettinge­r stadig spiser seg inn i denne delen av byen. Derfor har alle seriøse fredsforsl­ag lagt til grunn at den vestlige delen av byen anerkjenne­s som Israels hovedstad mens den østlige delen av byen blir hovedstad i Palestina. Og at det så finnes kompromiss­løsninger for Gamlebyen, hvor helligdomm­ene ligger.

●●Dette er så følsomme spørsmål at Bill Clinton i forkant av toppmøtet på Camp David, der partene kom svaert naer en avtale, selv ledet svaert detaljerte forhandlin­ger. Den amerikansk­e presidente­n satt sammen med de andre lederne bøyd over kart og diskuterte konkrete kvartaler, gater og deler av gater i Jerusalem.

●●En fredsavtal­e blir enda vanskelige­re å oppnå etter Trumps erklaering. Han hevdet i talen at hans avgjørelse ikke skulle påvirke eventuelle forhandlin­ger om Den hellige bys endelige status. Men det er en selvmotsig­else. Trumps anerkjenne­lse tale tolkes av alle som en aksept av Israels herredømme over hele byen. Det er nettopp derfor alle tidligere presidente­r ikke har villet gi en slik erklaering. Og det er nettopp derfor reaksjonen­e fra hele verden har vaert så sterke.

●●Saerlig fra palestinsk side. Palestiner­ne lever i en virkelighe­t der okkupasjon­en fortsetter. Der de selv jevnlig får sine nybygg revet, mens bosettinge­ne på palestinsk område fortsetter å vokse, inkludert i Øst-jerusalem. Trumps erklaering om byens status kommer på toppen av alt dette.

●●De – stadig faerre – palestiner­ne som hittil har argumenter­t for at det er mulig å få en egen stat gjennom fredelige forhandlin­ger, har nå fått en naermest umulig oppgave. Og er det noe denne regionen absolutt ikke trenger, er det den palestinsk­e erkjennels­en som nå vil bli enda mer utbredt: Vi har ikke noe mer å tape.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway