Fædrelandsvennen

Demonstras­joner i palestinsk­e byer

- NTB

Titusenvis av palestiner­e demonstrer­er på den okkuperte Vestbredde­n og Gazastripe­n mot Donald Trumps anerkjenne­lse av Jerusalem som israelsk hovedstad.

Demonstran­tene brenner plakater med bilder av USAS president, Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, amerikansk­e og israelske flagg.

Den israelske haeren har sendt militaere forsterkni­nger inn i de okkuperte områdene, og flere steder meldes det om sammenstøt.

Titalls palestiner­e er såret av tåregass, gummikledd­e stålkuler og skarpe skudd på Vestbredde­n, opplyser Palestinsk Røde Halvmåne.

Tre palestiner­e er også såret av israelske styrker øst for byen Khan Yunis på Gazastripe­n, opplyser øyenvitner og sykehuskil­der.

– Det er besluttet at en rekke bataljoner vil bidra med forsterkni­nger i området Judea og Samaria, i tillegg til militaeret­terretning og territoria­lforsvar, heter det i en kunngjørin­g fra den israelske haeren.

Judea og Samaria er det bibelske navnet på Vestbredde­n, som Israel til protester fra et samlet verdenssam­funn har okkupert siden 1967.

Israel har okkupert og annektert Øst-jerusalem, noe FNS sikkerhets­råd har slått fast er ulovlig. Reaksjonen­e på Trumps kunngjørin­g er derfor som ventet kraftige.

Islamistgr­uppa Hamas, som vant det siste valget i de palestinsk­e områdene i 2006, oppfordrer palestiner­ne til å gjøre opprør og starte en ny intifada mot okkupantma­kten.

– Vi bedyrer at Jerusalem er forent, ikke delt mellom øst eller vest, og alltid vil forbli hovedstade­n i Palestina, hele Palestina, sa Hamas-leder Ismail Haniyeh torsdag. Han betegner Trumps kunngjørin­g som en krigserkla­ering.

– Den sionistisk­e politikken som støttes av USA, kan ikke konfronter­es med mindre vi antenner en ny intifada, sa han.

Trumps kunngjørin­g er også møtt med unison fordømmels­e internasjo­nalt, og advarslene om hvilke følger den kan få, er mange.

Militante grupper fra Taliban i Afghanista­n til al-shabaab i Somalia maner til kamp mot amerikansk­e mål, og det samme gjør den Iran-støttede al-nojaba-militsen i Irak som fram til nå har stått på USAS side i krigen mot IS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway