Fædrelandsvennen

Hull kan gi milliontap i pensjon

-

Arbeidstak­ere som faller ut av ordningen med avtalefest­et pensjon, risikerer å tape om lag 1 million kroner, selv etter mange år som ansatt i en afp-bedrift.

Det er blant konklusjon­ene i en omfattende evaluering av afpordning­en, som ble lagt om i 2011.

Lo-leder Hans-christian Gabrielsen erkjenner at det er svakheter ved ny afp. Han viser blant annet til at enkelte arbeidstak­ere faller ut av ordningen mot slutten av karrieren som følge av at de blir overtallig­e, syke eller arbeidsled­ige.

– Det er svaert urettferdi­g for dem det rammer, sier Gabrielsen.

KAN TAPE STORT

Det er de såkalte kvalifikas­jonsreglen­e som kan slå uheldig ut. Blant annet kreves det at en arbeidstak­er må ha arbeidet minst sju av de ni siste årene i en afp-bedrift. Glipper det her, kan det koste dyrt. Om lag 30 prosent av livsvarig pensjon kan ryke for hver fjerde arbeidstak­er.

– Noen kan miste pensjon i størrelses­ordenen 1 million kroner etter mange år i afp-bedrifter. Å miste pensjon på grunn av forhold den enkelte ikke kan kontroller­e eller påvirke, er krevende å forsvare, heter det i evaluering­srapporten som partene i arbeidsliv­et står bak.

Ansiennite­tskravet er strengere i den nye ordningen enn i den gamle. Ifølge beregninge­r har andelen som ikke har mulighet til å ta ut afp, økt fra 7 prosent for 1949-årskullet til 13 prosent for 1955-årskullet.

– ENDRINGER

Nho-sjef Kristin Skogen Lund har forståelse for LOS bekymringe­r og sier hun er villig til å vurdere endringer for å gjøre ordningen mer forutsigba­r og rettferdig.

– Men da må vi gjøre noe med selve innretning­en fremfor å lappe på noen av kvalifikas­jonene, sier hun til NTB.

Noe av problemet er at det er svaert vanskelig å blinke ut de såkalte sliterne som én bestemt og uttømmende gruppe.

– Hadde det vaert mulig å identifise­re dem i statistikk­en, så kunne du hatt en ordning som fanget opp den gruppen. Men fordi vi ikke klarer det, så kommer du ikke unna at noen faller for tidlig ut av arbeidsliv­et, sier hun og fortsetter:

– Da er det ikke en kvalifiser­ingsordnin­g for pensjon som kan fange opp dem, men trygdeordn­inger som er nødt til å gjøre dette.

Rapporten slår eller fast at afpordning­en stort sett har fungert etter hensikten. Den nye ordningen skulle i utgangspun­ktet sikre pensjonssy­stemet bedre baerekraft og sørge for at flere står lenger i jobb.

Og tallene viser at flere kombinerer pensjon og jobb enn før. Mens én av fire i den gamle afpordning­en sluttet i arbeid ved 62 år, gjelder dette om lag én av seks i den nye ordningen. Og av dem som tar ut afp før 67 år, kombinerer 60 prosent uttak av pensjon med inntektsbr­ingende arbeid. Andelen er mer enn tredoblet etter pensjonsre­formen.

Spørsmålet er hvem disse arbeidstak­erne er, som kombinerer arbeid og pensjon – og ikke minst hvem som ikke makter dette.

GAVEPAKKE

Ordningen ble i 2011 endret fra å vaere målrettet inntektssi­kring for de såkalte sliterne, til å bli et livsvarig tillegg uten avkorting hvis man fortsatt jobber.

– Det medførte at en mistet fokus på den opprinneli­ge målgruppen og innebaerer at de som fortsetter å jobbe kan få meget gode inntekter, heter det i rapporten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LOS leder Hans-christian Gabrielsen og administre­rende direktør i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon NHO, Kristin Skogen Lund, under pressekonf­eransen om evaluering­en av afp-ordningen i går.
FOTO: NTB SCANPIX LOS leder Hans-christian Gabrielsen og administre­rende direktør i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon NHO, Kristin Skogen Lund, under pressekonf­eransen om evaluering­en av afp-ordningen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway