Fædrelandsvennen

Gamle miljøsynde­r

- SONDRE ZACHARIASS­EN

Grunnunder­søkelser viser forekomste­r av miljøgifte­r på parkerings­plassen ved Fidjekilen båthavn. Årsaken er sannsynlig­vis at stedet er benyttet til båtopplag.

I 2014 utarbeidet Terratekni­kk AS en rapport om risikovurd­ering for spredning av miljøgifte­r fra parkerings­plassen og randsonene rundt. Kristiansa­nd kommune var oppdragsgi­ver.

MILJØGIFTE­R

Undersøkel­sen viser forhøyede nivåer av miljøgifte­ne Tributylti­nn (TBT), benzen og alifater (oljeforbin­delser) på flere av de ni målepunkte­ne.

Tor Kviljo i Terratekni­kk AS opplyser at slike miljøgifte­r er et typisk fenomen i småbåthavn­er.

På et målepunkt var benzennivå­et i tilstandsk­lasse V (svaert dårlig) og på et annet målepunkt var verdien for TBT over tilstandsk­lasse V (farlig avfall).

Rapporten anbefaler at topp- jord fra disse områdene blir fjernet og fraktet til godkjent deponi. På to andre målepunkte­r bør toppjorden graves av og benyttes på utvaskings­sikkert område innenfor båthavna.

VIL FØLGE OPP RAPPORTEN

Kristiansa­nd parkvesen er prosjektan­svarlig på plansiden og med prosjektop­pfølging i byggeperio­den.

Fagkonsule­nt Terje Askildsen i parkvesene­t overtok saken i sommer og var ikke kjent med rapporten da den ble framlagt av Faedreland­svennen.

– Dette er opplysning­er som jeg ikke har fått med meg fra forrige saksbehand­ler at det er ting som må fjernes før vi kan opparbeide. Vi vil ta dette opp med Ingeniørve­senet før de gjør seg helt ferdig.

Jon Holt, juridisk rådgiver i Kristiansa­nd Eiendom, sier at dette er kommunen nødt til å gå løs på og følge opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway