Fædrelandsvennen

Gjelder bare alle andre

Hva er det med oss mennesker som gjør at vi tenker vi ikke forandrer oss under påvirkning av alkohol. Det er det bare alle andre som gjør.. Ikke jeg?!

-

●●Jeg kjenner ingen som liker å omgås andre som har tatt et glass for mye alkohol. Verken familie, venner eller bekjente, spesielt hvis de selv er helt nyktre. Men de selv og drikker seg både pussa og litt til.

- Hvorfor liker du ikke å vaere sammen med påvirkede mennesker? spør jeg en bekjent, som regner seg for å vaere en ”glad laks” på byens utesteder og puber. - Nei, fri og bevare meg for å sitte å høre på mer eller mindre fulle folks ideer og tanker om seg selv, livet og verdenspro­blemer. De blir så inn i helvetes høye på sine egne tanker. Så selvmedlid­ende og plutselig blir de mest overfladis­ke menneskene jeg vet om, så grunne i sine forsøk på å vaere dype. - Men hva med deg selv? Blir ikke du likedan når du drikker? - Nei, for jeg er vant til å drikke. Jeg går ikke rundt med tanker jeg ikke våger å snakke ut edru. Derfor endres ikke jeg, fastslår min venn.

Nå kjenner jeg imidlertid godt til mannens familie og hans venner. De omtaler ham som verdens snilleste mann når han er edru. Men sier han blir et arrogant svin når han har fått to halvliter innabords. Og dette sier de mens han selv hører på, men vedkommend­e benekter at han blir slik. Nå er det snart Jul. Vi skal tenke litt over hvem vi blir med en akevitt og et par juleøl til maten. Om der sitter helt promillefr­ie mennesker som er nødt til å holde ut den stemningen vi er i. Barna har ikke annet valg enn å sitte å høre på foreldre som plutselig snakker helt annerledes enn de pleier.

Ja, bortimot 100 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrene­s alkoholmis­bruk. Og enda flere på grunn av sine foresattes alkoholbru­k. Det er greit å sitte påvirket av alkohol på puber, barer og nattklubbe­r. Der er det kun kelnere og barkeepere som er betalt for å høre på vrøvlet deres. Men jeg vet om flere barn som ønsker dere skal overnatte og ikke komme hjem før dere er blitt nyktre. Tenk litt over dette før du hiver innpå den første enheten med alkohol: - Jeg skal jo hjem og vaere sammen med familien. Kan jeg stoppe etter denne ene, eller fører det til flere? ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway