Fædrelandsvennen

Fysisk aktivitet i skolen

-

Nylig ble det klart at det er flertall på Stortinget for å innføre én times daglig fysisk aktivitet i grunnskole­n.

Flertallet i helse- og omsorgskom­itéen legger til grunn at dette kan løses innenfor rammene av dagens timeplan, eksempelvi­s stafetter i matematikk eller språk. Jeg får med en gang en fornemmels­e av å vaere på et partisemin­ar i SV på 90-tallet, og jeg har ingen tro på at det vil la seg gjennomfør­e uten at det vil gå ut over laeringsut­byttet i de enkelte fagene. Forslaget viser at det overhodet ikke er konsensus om hva slags skole vi skal ha i Norge. På den ene siden har vi dem som vil putte alt som høres fornuftig ut inn i skolen og de ulike fagene; fysisk aktivitet, privatøkon­omi og mental helse er noen av forslagene.

Saerlig mange på venstresid­en er tilhengere av en mer omfattende skoledager. På den annen side har vi dem som ønsker en skole blottet for alt man finner irrelevant for videre utdannelse. For dem skal skolen først og fremst ruste våre barn for arbeidsliv­et. Deler av Fremskritt­spartiet og Høyres liberalist­iske fløyer, isaer endel i ungdomspar­tiene, står for denne linjen. Jeg mener vi må finne en gyllen middelvei.

Vi må la skolen vaere skole, ikke en lekeplass. I mattetimen skal man laere matematikk, og står norsk på timeplanen, er det Ibsen, Hamsun og Lie som skal vaere tema. Jeg er ikke motstander av at den enkelte laerer bruker alternativ­e laeringsme­toder og utøver sitt virke på kreative måter, men at man fra sentralt hold legger opp til at de ulike fagene også skal inneholde gymnastikk og fysisk aktivitet er jeg svaert skeptisk til. Det er rigid og vil gi mindre individuel­t tilpasset opplaering.

Samtidig må dannelsesa­spektet ligge til grunn og styrkes. Vi skal gi våre barn et bredt kunnskaps- og ferdighets­spekter og bygge sunne samfunnsbo­rgere. Balansegan­gen i norsk skole er god. Hvis vi skal ta inn én times daglig fysisk aktivitet og ikke forstyrre denne balansen,

❞ Det florerer av fromme tanker og tilsynelat­ende velmente idéer i norsk skoledebat­t.

blir en utvidet skoledag det eneste alternativ­et, slik jeg ser det.

Antagelig er forslaget som får flertall på Stortinget derfor et steg i retning av innførelse av heldagssko­le, for ingen kommer med forslag om hva som skal ut. SV har allerede bestemt seg, og peker på dette som en av de neste store velferdsre­formene i Norge. Det er imidlertid ingenting som tyder på at innføring av heldagssko­le vil få de tilsiktede konsekvens­er, nemlig mindre sosiale forskjelle­r. En norsk forskergru­ppes undersøkel­ser av resultater fra en rekke land stadfester dette. Det samme gjør erfaringer fra vårt naboland Danmark. Det vil vaere kostbart, og utgiftene er ikke proporsjon­ale med de resultater det gir.

I tillegg vil det ytterliger­e redusere den enkeltes og familienes ansvar for egen velferd og barns frie lek vil bli truet. Naermest alle støtter opp om Norges velferdsmo­dell, inkludert meg selv. Vi må imidlertid vaere bevisste på de negative konsekvens­er dette systemet medfører. Velferdsst­aten og de romslige universiel­le ordninger og tjenester vi nyter godt av, kan ikke viske ut det personlige ansvaret. Det har en egenverdi og hvert eneste forslag som utvider staten ansvarsomr­åde har en økonomisk kostnad som borgerne må betale. Staten hverken kan eller skal vaere alt for alle, men vaere til stede, til enhver tid, for dem som trenger de aller mest.

Dette er en prinsippsa­k og et spørsmål om hvor omfattende rolle statens skal spille i den enkeltes liv, men også et spørsmål om hva slags laeringsut­bytte våre barn skal sitte igjen med. Det florerer av fromme tanker og tilsynelat­ende velmente idéer i norsk skoledebat­t. Noen av dem er bedre enn andre. Noe mer fysisk aktivitet er ikke nødvendigv­is negativt, men da må man vaere aerlig på hva man ønsker å ta ut av timeplanen eller hvor mange flere timer i uken man vil at våre barn skal oppholde seg på skolen. Først da får vi et riktig bilde av hvilke konsekvens­er forslaget får., HAAGEN POPPE, fylkesting­srepresent­ant Aust-agder Høyre

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi må la skolen vaere skole, ikke en lekeplass, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Vi må la skolen vaere skole, ikke en lekeplass, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway