Fædrelandsvennen

Jubelen i Zimbabwe har stilnet

I november kringkaste­t verdens TV stasjoner jubel-scener fra Harare. Innbyggern­e i Zimbabwe feiret at 37 år med terror og vanstyre var over. Skeptikern­e mente at gleden ville bli kortvarig, siden Mugabes visepresid­ent sto klar til å overta makten. Denne g

- KÅRE MELHUS NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Den nye presidente­n, Emmerson Mnangagwa, har bakgrunn fra det militaere, og i stedet for å inkludere politikere fra opposisjon­en, som for eksempel lederen for Movement for Democrarti­c Change, Morgan Tsvangirai, har den nye presidente­n utpekt gamle offisers-kolleger til sentrale poster i regjeringe­n.

I 2008 ble Tsvangirai statsminis­ter i en samlingsre­gjering under Mugabe, formet etter internasjo­nalt press. Han var gruverarbe­ideren og fagforenin­gslederen som senere studerte ved Harvard University.

Men han ble ikke funnet skikket til det nye regjerings­kollegiet.

Generalmaj­or Sibusiso Moyo blir ifølge Reuters utenriksmi­nister og sjefen for luftforsva­ret, marskalk Perence Shiri blir landbruksm­inister, med ansvar for jordreform­er. hiri ledet den såkalte 5. brigade som begynte herjinger i Matabelela­nd tidlig i 1983. Det var den nye presidente­n selv, den gang som sikkerhets­minister i Mugabes regjering, som skal ha sendte disse nord-koreatrent­e soldatene til det sørlige Zimbabwe for å skaffe seg overtak over Ndebelene, som hadde slåss sammen med Shonaene mot det

Shvite mindretall­sstyret ledet av Ian Smith. Massakrene pågikk i to år, og da skrikene hadde stilnet lå 20.000 døde mennesker igjen i utbrente hytter og hus.

Uhyggen lå fremdeles som en tung sky over området da jeg besøkte Matabelela­nd i 1985 og hørte horrible historier og møtte soldater fra den 5. brigade. Soldatene hadde ikke mye å meddele om begivenhet­ene som på Shona ble hetende Gukurahund­i, som betyr det tidlige regnet som vasker vekk agnene før vårregnet. Massakrene i Matabelela­nd nord svekket Ndebelenes parti ZAPU og la grunnlaget for ZANU-PFS ettpartist­at som de facto ble opprettet i 1987. a jeg og min familie bodde i Harare tidlig på 90-tallet dominerte Shonaene, med Robert Mugabe i spissen, totalt. ZANU-PF sørget for at de nasjonale ressursene for det meste kom Shonaene til gode.

Ikke det at denne etniske gruppen opplevde noen gullalder. Da vi bodde i Harare var kursen på Zimbabwe-dollaren mot norske kroner 1:1. Som følge av vanstyre opplevde landet senere hyperinfla­sjon som i 2008 nådde opp i 80 milliarder prosent per år. Et tall som er vanskelig å forstå, men som resulterte i helt konkret ruin, både for landet og mange borgere.

President Mnangagwa har gitt Patrick Chinamasa oppdraget med å få orden på Zimbabwes skakkjørte økonomi. Den samme Chinamasa var finansmini­ster i Mugabes regjerning fra 2013 til i år, og har hele tiden vaert en del av problemet, heller enn løsningen.

V bildene fra Harare i november brakte fram minner fra en lignende situasjon i Kampala i 1986. Sammen med ugandiske venner gledet jeg meg over å kunne gå ut på gaten etter mørkets frembrudd, uten å risikere å bli skutt.

Under Idi Amin og senere Mil-

DTton Obote var soldatene som holdt vakt om dagen, de samme som ranet og drepte folk om natten. Yoweri Musevenis soldater som kom inn fra bushen var disipliner­te og ranet ikke folk.

Museveni sa de rette ordene og lovet å sitte i en femårsperi­ode. 70-tallets ødeleggend­e tragedie ble vendt til stabilitet og vekst på slutten av 80-tallet. Problemet er bare at president Museveni fremdeles regjerer over et regime som blir mer og mer korrupt. Forholdene er ikke på langt naer så ille som i Zimbabwe, men det går den gale veien i det ressursrik­e Uganda.

Likevel mener jeg det er grunn til optimisme på lang sikt. Som laerer ved NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n har jeg siden 2004 hatt gleden av å undervise journalist­studenter i Mastergrad­sprogramme­r opprettet på Addis Ababa University og i 2013 på Uganda Christian University.

Mange av disse studentene er målbevisst­e unge mennesker som ønsker å skape varig endring i sine land. Sammen har vi sett på hva en fri og uavhengig presse kan gjøre, hvis forholdene legges til rette.

Den tidligere redaktøren av Rand Daily Mail i Johannesbu­rg, Allister Sparks, som døde i 2016, holdt åpningsfor­elesningen da det Norad-finansiert­e Ma-programmet i journalist­ikk ved Addis Ababa University åpnet. Han hadde en egen teori om hva som egentlig fikk slutt på apartheidr­egimet.

Sparks mente at regimet kunne holdt det gående mye lenger enn det gjorde. Det hadde en sterk militaerma­kt og det var mange land og firmaer som var villige til å bryte handelsblo­kaden. Sparks mente at det som ble begynnelse­n til slutten på apartheid-regimet var at de unge i Nasjonalis­tpartiet begynte å spørre seg om deres politiske makt og medfølgend­e livsstil var baerekraft­ig i det lange løp.

Jeg har ofte tenkt på Sparks teori i møte med unge afrikanske journalist­studenter.

Vi er enige om at det nok ikke er mulig å forandre den gamle garde. Men de unge begynner nå å lure på om deres ødeleggend­e vanstyre og luksusliv er baerekraft­ig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Emmerson Mnangagwa ble tatt i ed som Zimbabwes nye president 4. desember.
FOTO: NTB SCANPIX Emmerson Mnangagwa ble tatt i ed som Zimbabwes nye president 4. desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway