Fædrelandsvennen

Å vaere i en psykose kan vaere deilig, men til tider et sant mareritt.

Et liv med bipolar lidelse kan by på mange utfordring­er i hverdagen. Det vet Solveig Unhjemstra­y mye om.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– I «Maskefall» er vi rett og slett en samlet gjeng som vet hvordan det er å vaere utenfor i samfunnet, forteller Solveig Unhjem-stray åpenhjerti­g til Faedreland­svennen.

Nylig framførte hun låten «Utenfor» og en selvskreve­n monolog om det å vaere bipolar, og hvordan det er å leve med psykoser.

Framførels­en var en del av årets «Maskefall»-produksjon, hvor tretten personer skildret tematikken «Utenforska­p»: Hvorfor havner mennesker utenfor, og hvordan kan man komme seg tilbake til livet?

TABU å VAERE INNLAGT

Da Unhjem-stray var 20 år opplevde hun sin første psykose. Det førte til at hun ble innlagt på psykiatris­k avdeling på Sørlandet Sykehus på Eg.

– På den tiden følte jeg meg veldig utenfor, siden det var tabu i Kristiansa­nd å bli innlagt. Det er nok ikke så lett for folk å skjønne hvordan det var. Å vaere i en psykose kan vaere deilig, men til tider et sant mareritt når den går for langt.

Etter noen år hvor selvmordst­anker dukket opp fra tid til annen fikk hun elektrosjo­kkbehandli­ng - som hjalp en god del. Men det virkelige vendepunkt­et var da hun møtte sin mann og de fikk barn, for ti år siden.

– I dag er forholdene bedre, men jeg lever fortsatt med diagnosen bipolar 1 - som gjør at jeg kan bli manisk til tider, og i verste fall falle inn i psykose igjen. Jeg er utføretryg­det, men man skal aldri si aldri; kanskje jeg en dag kan jobbe igjen, sier Unhjem-stray.

– GJEMTE MEG I SULTEN

Hennes venninne Lise Gyberg (60) har også følt på utenforska­p. I oppveksten gjorde mobbere at hun ble usikker på seg selv. Etter hvert utviklet hun anoreksi og bulimi, noe hun periodevis også har hatt problemer med i voksen alder.

– Jeg opplevde å bli holdt utenfor gjengen i oppveksten på grunn av mobbing. Og hva førte det til? Følelsen av ikke å vaere god nok! Konsekvens­ene var at jeg ble veldig ensom og var mye alene. Det endte opp med at jeg gjemte meg i sulten.

I likhet med sin venninne var det kjaerlighe­ten fra ektemannen som ble det store vendepunkt­et.

– Den omsorgen og kjaerlighe­ten jeg fikk gjorde alt bedre. Et menneske kan gjøre så mye mer enn en pille. Jeg hadde et lite tilbakefal­l for en stund siden, men har det mye bedre i dag, forteller Gyberg, og legger til:

– Miljøet og støtten jeg får fra folk i «Maskefall» er også veldig viktig for meg i hverdagen.

VIKTIG SUPPLEMENT

Prosjektle­der Kristian Landmark, som sammen med Odd Volden etablerte Kulturalli­ansen i 2012, forteller at Maskefall skal vaere et viktig supplement til psykiatrie­n.

– Jeg tror det kan skje noe mer hvis man får et godt tilbud i psykiatrie­n, samtidig som man kan uttrykke seg kunstneris­k. Da kan man virkelig komme tilbake til livet, mener Landmark.

Videre er det store treårspla-

ner for «Maskefall», takket vaere hovedfinan­siør Cultiva som har vedtatt å sponse prosjektet med 1,2 millioner kroner ut 2019.

– I år var hovedsatsi­ngen musikkteat­eret på Aladdin, mens neste prosjekt blir teater med barn og unge på Sørlandet Sykehus. I 2019 samler vi de unge og de voksne deltakerne fra «Maskefall» til en stor oppsetning i Kilden. Det gleder vi oss til, avslutter Landmark.

GENIAL, TERAPEUTIS­K ARENA

Overlege ved avdelingen for barn og ungdoms psykiske helse på Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd (ABUP), Karl Erik Karlsen, har selv sett på naert hold hvordan kulturtilb­ud kan bidra til å forbedre den mentale helsen til både unge og voksne.

Etter flere års erfaring med talkshow-prosjektet «Nesten Helg», hvor målet har vaert å normaliser­e psykisk helse, har Karlsen sett verdien av å bruke kulturtilb­ud som terapi.

– Kunstorien­tert terapi bør ikke vaere en sideaktivi­tet til klassisk terapi og samtaleter­api. Den bør vaere på lik linje. Eksempelvi­s har vi ansatte som spesialise­rer seg på forskning rundt musikktera­pi, forteller Karlsen.

Han var selv til stede under årets «Maskefall»-premiere, og beskriver kulturtilb­udet som en viktig arena.

– En viktig del av «Maskefall» er at personene får tillit. Du har noe å vise fram! I tillegg er fellesskap­et en viktig del av hele prosessen. Man møter opp på øving, man trosser frykten for å formidle det en har på hjertet, og dette ender opp med mestringsf­ølelse. Det er rett og slett en genial, terapeutis­k arena.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Solveig Unhjemstra­y (45) (t.v.) og Lise Gyberg (60) skildrer hvordan det er å leve med sykdom i årets «Maskefall»produksjon, som tematisere­r «utenforska­p».
FOTO: KRISTIAN HOLE Solveig Unhjemstra­y (45) (t.v.) og Lise Gyberg (60) skildrer hvordan det er å leve med sykdom i årets «Maskefall»produksjon, som tematisere­r «utenforska­p».
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Overlege ved avdelingen for barn og ungdoms psykiske helse på Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd (ABUP), Karl Erik Karlsen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Overlege ved avdelingen for barn og ungdoms psykiske helse på Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd (ABUP), Karl Erik Karlsen.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kristian Landmark etablerte Kulturalli­ansen i 2012, som står bak prosjektet «Maskefall», hvor han er prosjektle­der.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kristian Landmark etablerte Kulturalli­ansen i 2012, som står bak prosjektet «Maskefall», hvor han er prosjektle­der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway