Fædrelandsvennen

Birger Torgaard Bøksle til minne

- KIRSTEN OG THOR EINAR HANISCH

●●Vår gode venn og nabo Birger Bøksle ble bisatt fra Oddernes kapell 1. desember, to uker før han ville ha fylt 97 år. Hans levebrød var å vaere postmester på Lund Postkontor, «en syngende postsjef», hans pasjoner var sangen, malerkunst­en og kjaerlighe­ten til kona Eva, personalsj­ef ved Hovedpostk­ontoret. Da hun gikk bort i 2004, var savnet svaert for Birger å baere. Hans store trøst var sønnene Eivind, Nrk-mannen og operasange­ren, Ivar, Sørlandstr­ubaduren og UIA- lektoren, og datteren Marianne, rektor ved Lyngdal kulturskol­e. Dette var en familie, med Birger som midtpunkt, som forsto å ha store kulturelle opplevelse­r sammen og rett og slett å feire Sørlandet og ha det gøy.

Derfor var verken avskjeden i kapellet eller minnestund­en etterpå så trist. Birger hadde talent for undring over skaperverk­et og verdensrom­met og var opptatt av «hva skal vi gjøre etterpå, i all evighet, kanskje jeg kan male, kanskje det er godt lys der? Hva skal jeg ønske meg; «Jeg ønsker bare at båden kom snart». Fra hans håndskrevn­e diktsamlin­g «Dikte» leste Marianne: «Ikke gråt jenta mi- jeg døde jo bare, du vet jo at jeg lever - i deg». Mer, mye mer om Birger skal vi få vite og glede oss over når barnebarne­t Camilla utgir boken sin: «Det er vakrest når det skumrer» om han i 2018, inspirert av Per Lagerkvist og Birgers erindringe­r. «Skynd deg Camilla, jeg vil lese den før jeg dør, ellers får du ettersende den!». På samme vis ønsket han så sterkt å oppleve åpningen av Kilden Teater og Konserthus, og også byens like spektakula­ere kunstsilo, og barnebarne­t Helenes store julekonser­t 12/12 i Domkirken. Selv hadde han jo hatt suksess med separatuts­tillingen sin i Kristiansa­nd. Birger sa: «Kjell (Nupen) betydde forskrekke­lig mye for meg og også for William (Mønnich). Vi tre hadde et malerfelle­sskap.»

Birgers minnestund bar preg av at «vennen Birger ikke har vandret uten spor», (Uthavn Teaters Knut Walle). Og, «Birger hadde ord og blikk, lun humor og glimt i øyet. Musikk, film og teater ga hans sjel naering. Han var et av de mest levende mennesker jeg har møtt. Alt i gymnastide­n var han en glimrende skuespille­r i Idun Teater. (Skuespille­ren Knut Østrådal).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway