Fædrelandsvennen

Vipers-målvakt kan komme til OL

Mens Katrine Lunde har storspilt i det norske målet, har Sakura Hauge bidratt til at Japan har overrasket så langt i VM.

- METTE BUGGE

For da Sakura Hauge fikk tilbud om å spille for Japan, slo hun til.

Nå er 30-åringen i VM, der laget blant annet har vunnet mot Montenegro og bare tapt med ett mål for selveste Russland i gruppespil­let. Der har hun navnet Sakura Kametani, som er morens etternavn.

MED OL SOM MÅL

De store oppgavene fremover kommer på løpende bånd. Japan skal selv ha VM for kvinner i 2019, og OL året etter. Begge deler er målet for 30-åringen fra Bergen.

– Klart det. Større blir det ikke, sier målvakten som er født og oppvokst på Sansli i Bergen. Hun har japansk mor, og dermed åpnet muligheten seg for å spille for hennes hjemland.

– Japanske representa­nter for landslaget kom til Kristiansa­nd for å få meg med, forteller Hauge.

Hun spiller for elitelaget som topper tabellen. Kristiansa­nd Vipers har med fire spillere i VM. Foruten henne er det Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Kari Brattset.

Hauge har omtrent 20 landskampe­r for sitt nye land, men hun hadde 24 landskampe­r for Norge både som junior, ungdom og på rekruttlan­dslaget, før hun byttet beite i 2015.

Keeperen ble tatt ut i Norges bruttotrop­p til EM i 2010, men var ikke blant de 16 som fikk spille i selve mesterskap­et.

Nå trives hun mellom stengene for Japan, og kan fortelle følgende:

– Vi bruker dette mesterskap­et som laering. Det var riktignok ergerlig at vi tapte og ikke fikk uavgjort mot Russland, som vi klarte mot Brasil. Vi hadde muligheten da det var 15 sekunder igjen, men så kom avblåsning for brøyt.

Hauge startet karrieren i Gneist, men valgte videregåen­de på Norges Toppidrett­sgymnas (NTG) i Baerum. I den tiden var Nordstrand klubben.

Hjemme igjen ble Tertnes et naturlig valg. Etter syv år i Bergen, ble hun hentet til Kristiansa­nd, der Hauge nå har vaert i fire.

TROR DE STÅR I BLOKK

Målvakten har alltid hatt en drøm om å vaere med på det største innen håndball, men som hun sier:

– Det er mange gode keepere i Norge. Jeg er ikke ung lenger, så da japanerne spurte var det lett å takke ja.

Hun forteller at det ikke er seriespill i Japan, slik vi er vant til i Norge. Men japanerne har en dansk trener, som har tilført mye. Jeg er ikke så ofte på samling på grunn av eliteserie­n i Norge, men bidrar så fort jeg kan. Det tok litt tid å bli vant til opplegget i Japan. Oppvarming­en er annerledes, og noen ganger får jeg veldig få skudd mot meg. Dessuten var timing og forsvarssp­ill nytt, sier veteranen, og legger til:

– Japans 6-0-forsvar er ikke slik vi er vant til. Utespiller­ne er ikke vant til å møte høye spillere. Når de står i forsvar, tror de at de er i blokk. Men de er raske og kommer seg til mange sjanser i angrep.

NASJON I UTVIKLING

Foruten Hauge og Ayaka Ikehara, som spiller i danske Nykøbing Falster Håndboldkl­ub, bor og trener resten av laget i Japan.

Og det er nettopp asiatene som skal arrangere sommerOL i Tokyo i 2020.

Den danske treneren Ulrik Kirkely er en pådriver. Laget må ha tolk for å dra nytte av ham, men Hauge kan bruke sitt norske mål.

Men jeg snakker japansk også, legger 30-åringen til.

Hun liker seg i Vipers, der alt er på stell, som hun sier. Derfor blir Japans førstevalg fortsatt pendler der det er samlinger og kamper, hvis det passer.

Japan spiller sin siste kamp i gruppespil­let mot Tunis i Oldenburg i dag.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sakura Hauge står i mål på Norges beste klubblag. Og for Japan.
FOTO: PRIVAT Sakura Hauge står i mål på Norges beste klubblag. Og for Japan.
 ?? FOTO: TERJE REFSNES ?? Sakura Hauge i Vipers-drakt.
FOTO: TERJE REFSNES Sakura Hauge i Vipers-drakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway